Časopis za pokrajino Posavje
24.05.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poletna muzejska noč v Galeriji Božidar Jakac

Objavljeno: Ponedeljek, 19.06.2017    Rubrika: KULTURA    Ogledov: 757Redakcija
GBJ_Kostanjevica_Poletna_muzejska_noc_Jozica_Medle (28)

Medletova (v sredini), dr. Ines Vodopivec (levo) in direktor galerije Goran Milovanović

Pester program v okviru Poletne muzejske noči, skupne akcije slovenskih muzejev, galerij in drugij kulturnih ustanov, so v soboto pripravili tudi v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki.

Začeli so z javnim vodstvom po retrospektivni razstavi Dušana Tršarja, na kateri so se udeleženci seznanili z umetninami in življenjsko potjo enega bolj eminentnih slovenskih sodobnih kiparjev, tudi častnega meščana Kostanjevice na Krki. Hkrati je potekala še ustvarjalna kiparska delavnica za otroke in družine, na kateri so raziskovali kipe, tehnike in materiale, v katerih ustvarja Tršar, nato so po navdihu njegovih svetlobnih objektov ustvarjali še kipe iz pleksi stekla.
 
GBJ_Kostanjevica_Poletna_muzejska_noc_Jozica_Medle (20)

Zbrani na odprtju razstave

Osrednji dogodek večera je bilo odprtje razstave v lapidariju, na kateri se z znanstveno-raziskovalno postavitvijo »Zrak, ki ga dihaš ti« ob zaključku doktorskega študija na oddelku za grafiko zagrebške Akademije likovnih umetnosti predstavlja umetnica iz Šentjerneja Jožica Medle. Kot je povedala kustosinja razstave dr. Ines Vodopivec, je Medletova na osnovi večletnega študija in sistematičnega raziskovanja zgodovine in manifestacije kontrapunkta v različnih umetnostnih smereh, skozi analizo njegovega analognega razvoja v glasbi, plesu in likovnosti, pripravila izjemen likovni kontrapunkt na temo ekologije, s katerim opozarja na našo malobrižnost do narave. Razstava bo v Lapidariju Galerije Božidar Jakac na ogled do 27. avgusta 2017.
 
Sledil je še koncert Metoda Banka in Tea Collorija »Pesem o morju«, na katerem sta glasbenika na prefinjen način združila poezijo in glasbo.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»