Časopis za pokrajino Posavje
11.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poletna muzejska noč v PMB: odprtje razstave ob 170-letnici PO Kapele in nočno branje odlomkov pesnitev

Objavljeno: Nedelja, 21.06.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
poletna_muzejska_noc_170_let_po_kapele (49)

Pihalni orkester Kapele z dirigentom Sebastjanom Borovšakom

Kot veleva tradicija, so na tretjo junijsko soboto zvečer kulturne ustanove, predvsem muzeji in galerije, ponujale razne dogodke v sklopu Poletne muzejske noči, ki je potekala že 18. leto. Posavski muzej Brežice je tako za obiskovalce svoja vrata odprl od 18.00 pa vse do polnoči. Program je zajemal odprtje razstave ob 170-letnici Pihalnega orkestra Kapele z nastopom le-tega in nočno branje odlomkov pesnitev oz. metamorfoz s sodelavci muzeja.

poletna_muzejska_noc_170_let_po_kapele (27)

Sodelavka Posavskega muzeja Brežice Ana Vlaisavljević

Potem ko so v četrtek na tiskovni konferenci podrobneje opisali zgodovino Kapelske godbe, zdaj Pihalnega orkestra Kapele, in tudi omogočili prvi ogled razstave z naslovom Od vaške godbe do pihalnega orkestra, ki predstavlja orkester, njegovo delovanje in dosežke od začetkov leta 1850 do danes ter poudarja pomen nesnovne dediščine, je dva dni kasneje brežiški župan Ivan Molan razstavo tudi uradno odprl. Program ob odprtju razstave je potekal pod šotorom na grajskem dvorišču, kjer je bilo zaradi upoštevanja navodil in priporočil glede preprečevanja širjenja novega koronavirusa nekoliko manj obiskovalcev, saj so morali ti ohranjati primerno razdaljo, prav tako so si lahko razstavo v tretjem prostoru Galerije PMB ogledali v manjših skupinah.

104150922_2981761148560294_8997663487233707870_o

Ivan Urek, Simona Krošelj, Sebastjan Borovšak, Alenka Černelič Krošelj, župan Ivan Molan in dr. Ivanka Počkar

Poleg nekaj odigranih skladb PO Kapele, ki mu je poveljeval dirigent Sebastjan Borovšak, so navzoče nagovorili predsednik orkestra Ivan Urek, ki se je še enkrat na kratko sprehodil skozi bogato zgodovino kapelske godbe, direktorica PMB Alenka Černelič Krošelj, župan Molan, nekaj zahvalnih besed pa je izrekla tudi mlada sodelavka PMB Ana Vlaisavljević, sicer etnologinja, za katero je bila to prva večja razstava, pri postavitvi katere je sodelovala. Poleg nje so kot avtorji razstave in besedil navedeni še Černelič Krošljeva, dr. Ivanka Počkar, Simona Krošelj (članica PO Kapele) in sam orkester. Za jezikovni pregled sta poskrbeli Tanja Urek in Anita Šiško, za angleške prevode se je potrudila kapelska godbenica Hana Ćosić, za oblikovanje sta poskrbela Simona Krošelj in Jaka Zagode iz ARtisk, za organizacijo in koordinacijo razstave pa Černelič Krošljeva, PMB, Sabina Rožman in Ivan Urek.

104952972_2981891321880610_1953040871644207833_o

Nočno branje odlomkov v Viteški dvorani

Drugi del Poletne muzejske noči je potekal v Viteški dvorani brežiškega gradu, kjer so Andreja Matijevc, Černelič Krošljeva in Boštjan Kolar iz PMB prebirali odlomke pesnitev rimskega pesnika Publija Ovidija Nasa oz. metamorfoze - navdih poslikav v Viteški dvorani. Matijevčeva je brala o Panu in Siringi, Černelič Krošljeva o Narcisu in Ehu, Kolar pa Apolonu in Dafni.

4. skupni zaključek Poletne muzejske noči gradov Posavja je letos potekal na gradu Podsreda, kjer so dogodek zaključili s projekcijo filma.

R. R., foto: R. R. in PMB

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam