Časopis za pokrajino Posavje
20.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poletni večeri v parku: kardiolog, ki slika s srcem ...

Objavljeno: Torek, 10.07.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
razstava Metod Prasnikar (13)

Metod Prašnikar (desno) z Boštjanom Arhom z JSKD in direktorico knjižnice Urško Lobnikar Paunović

Kot druga prireditev v sklopov letošnjih Poletnih večerov v parku je bila 5. julija v tamkajšnji dvorani odprta likovna razstava Akrili in akvareli slovenske pokrajine. Razstavljene slike, ki bodo na ogled do konca meseca julija v odpiralnem času dvorane (ob ponedeljskih in četrtkih med 10. in 12. uro ter v času prireditev), je ustvaril gostujoči ljubiteljski slikar Metod Prašnikar iz Tržiča.

razstava Metod Prasnikar (21)

Z glasbo so otvoritev popestrili avtorjevi prijatelji

Kot je povedal Metod Prašnikar, začetki njegovega likovnega ustvarjanja segajo dobrih 40 let nazaj, ko se je odločil poslikati panjske končnice svojega čebelnjaka. Nato se je več ali manj s slikanjem ustvarjal zgolj priložnostno, veliko več od tega mu tudi ni dopuščal čas, saj je kot specialist kardiolog in angiolog delal v ljubljanskem kliničnem centru, zatem v Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni na Golniku, zadnja leta pred upokojitvijo pa se je posvečal preventivi žilno-srčnih boleznih in rehabilitaciji srčnih bolnikov v zdraviliščih KRKA, predvsem v Zdravilišču ŠmarješkeToplice, od koder so se otvoritve razstave v večjem številu udeležile tudi njegove nekdanje sodelavke.

Kot samouk na likovnem področju je teoretično znanje črpal predvsem iz razpoložljive literature ter priročnikov, likovne poteze pa je uril z risanjem reprodukcij slikarskih del poznanih slikarjev. Osebno se je usmeril predvsem v upodabljanje barvitih slovenskih krajinskih motivov, od morja in solin do gorenjske krajine z vršaci v ozadju. Pri ustvarjanju upodablja tako s čopičem kot lopatko, v olju in v zadnjem obdobju prevladujočem akrilu.

razstava Metod Prasnikar (29)

Prisrčno snidenje kardiologa z nekdanjo desno roko v specialistični ordinaciji Marinko Sečnikar

V krški Dvorani v parku, ki je, kot je dejal, izredno lep razstavni ambient, je razstavil slike zadnjega leta, dodatno slovesno noto in sproščeno vzdušje ob otvoritvi njegovih del pa so pridodali njegovi tukajšnji prijatelji z glasbenimi točkami, Jure Horvat na kitari, Jože Sečnik na klaviaturah ter vokalistka Špela Sečnik, vsi iz Leskovca pri Krškem. Poleg Prašnikarja samega je njegov ustvarjalni opus zbranim predstavil Boštjan Arh iz krške območne izpostave JSKD, ki je ob Valvasorjevi knjižnici tudi soorganizatorica Poletnih večerov v parku, ki že polno desetletje med poletnimi meseci privabljajo v staro mestno jedro Krškega ljubitelje različnih zvrsti umetnosti.

Kot že navedeno v uvodu, so razstavljena dela v Dvorani v parku na ogled do 31. julija.

B. M.
« Nazaj na seznam