Časopis za pokrajino Posavje
18.10.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ponovoletno srečanje brežiških kulturnikov

Objavljeno: Torek, 09.01.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_2566

Podatke o lanskem delovanju kulturnih društev je predstavila vodja brežiške izpostave JSKD Simona Rožman Strnad (levo).

Brežiška območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) je v ponedeljek zvečer v gostilni Les na Čatežu ob Savi pripravila tradicionalno ponovoletno srečanje s predsedniki in mentorji kulturnih društev in njihovih sekcij ter tistimi, ki že desetletja sodelujejo na področju ljubiteljske kulture. Udeležilo se ga je okoli 60 predstavnikov društev in sekcij.

Kot je povedala vodja brežiške izpostave JSKD Simona Rožman Strnad, je ljubiteljska kultura v občini Brežice zelo raznolika, tako po dejavnostih kot po količini. »V letu 2017 smo v naših programih (izvedli so jih 74, op. a.) zabeležili 2992 udeležencev iz 27 kulturnih društev s 55 sekcijami, osmih osnovnih šol s podružnicami in vrtci ter obeh srednjih šol, pa tudi posameznikov, ki delujejo predvsem na likovnem in literarnem področju,« je dejala Rožman Strnadova.
DSC_2568

Zbrane je pozdravil tudi župan Ivan Molan.

Ljubiteljska kultura sega na področje vokalne glasbe (odrasli, mladinski, otroški in vrtčevski pevski zbori), inštrumentalne glasbe (pihalni in tamburaški orkestri, sekcije harmonikarjev, trobilcev in rogistov), gledališke dejavnosti, plesnih skupin (sodobni ples, hip hop, mažoretke), folklore (odrasle in otroške folklorne skupine, ljudski pevci in godci), likovne dejavnosti (likovniki, keramiki in fotografi), literarne dejavnosti in ohranjanja kulturne dediščine (Društvo Pleteršnikova domačija Pišece, Društvo za oživitev mesta Brežice, Sekcija za ohranitev kulturne dediščine v KD Kapele). Mnogo skupin sodeluje na območnih prireditvah in revijah, ki so odprte za vse, nekateri se prebijejo naprej na regijski in tudi državni nivo, lani je bilo takšnih kar sedem.
 
Zbrane je uvodoma pozdravil tudi župan Ivan Molan in poudaril, da je kulturno področje v brežiški občini zelo bogato in razvito. »Čeprav sloni na prostovoljnem delu, naša kultura deluje na profesionalnem nivoju,« je dejal. Zaveda se, da so za delovanje kulturnih društev ključna občinska sredstva, zato je ključno, da so razdelana pravična 'pravila igre'. Pri tem je opozoril, da se občinam sredstva že od leta 2012 dalje zmanjšujejo, kljub temu pa sredstev za delovanje društev in zavodov niso zmanjševali, vedno pa so pripravljeni podpreti tudi kakšne nove projekte. Ob koncu je čestital društvom za lanske dosežke na raznih tekmovanjih in jim jih zaželel tudi v letošnjem letu.
 
Srečanja so se udeležili tudi vodja občinskega oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Patricia Čular, predsednica sveta JSKD OI Brežice Irena Hribar, predsednik ZKD Brežice Jože Denžič ter predstavniki nekaterih šol in drugih ustanov.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»