Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Portretne karikature Borija Zupančiča

Objavljeno: Ponedeljek, 09.11.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Razstava Borija Zupancica v Galeriji Ana (38)

Karikature celjskega umetnika Borija Zupančiča so si v sevniški galeriji Ana v petek zvečer ogledali prvi obiskovalci.

V razstavnih prostorih Galerije Ana v starem sevniškem mestnem jedru so v mesecu novembru ob predhodni najavi na ogled portretne karikature Borija Zupančiča.

Celjan Dalibor Bori Zupančič je vsestranski ustvarjalec – knjižni ilustrator, satirik in karikaturist, a tudi glasbenik in pisec tekstov, ki je s svojo rockovsko zasedbo Bori & The The Young Ones pustil v slovenskem glasbenem prostoru oseben pečat. Po več kot desetletnem statusu svobodnega umetnika je opravil specializacijo iz art terapije na Nizozemskem ter se zaposlil kot terapevt v Psihiatrični bolnišnici Vojnik, kjer pri svojem delu uporablja izkušnje likovnega, glasbenega in literarnega ustvarjalca. S soprogo, prav tako umetnico Lilo Prap, upravljata z galerijo v Šmarjeti pri Celju, kjer je Bori preživel otroška in mladostna leta.
 
Človeško in ustvarjalsko pozicijo posrečeno ilustrira Borijeva lastna misel: »Zame pravijo, da sem lokalna legenda in hkrati tudi, da sem globalni anonimus. Kdo sem pravzaprav? In ali to pomeni, da sem kot umetnik propadla eksistenca, če prirejam razstave na stranišču nekega lokala ali pa ob podrtju nekega kultnega zbirališča? Ali če celo poletje ustvarjam svoj avtoportret minljivosti v galeriji in če celo razstavim strip, ki sva ga naredila skupaj z enim izmed mojih pacientov?«

Bori Zupančič je bil stalen gost Krearta, nekakšnega neformalnega srečanja likovnikov in glasbenikov, ki se je 12 let odvijal v Loki pri Zidanem Mostu pod vodstvom likovnega pedagoga Simona Serneca in predsednika KD Loka pri Zidanem Mostu Zorana Cvarja. Slednji se ga spominja predvsem kot dobrega portretnega karikaturista, ki je našel motive za svoje karikature tudi med stanovalkami in stanovalci Trubarjevega doma upokojencev. Ena izmed njih je bila danes že pokojna Štefka, ki je z veseljem zaigrala na harmoniko in zapela francoske šansone. »Bila je neke vrste maskota doma, poznali pa smo jo tudi domačini, saj se je z nami rada družila,« pojasni Zoran Cvar in pokaže med razstavljenimi portretnimi karikaturami tudi njeno, na kateri deluje zelo navihano. Na eni izmed karikatur je tudi pokojni Radečan Rudi Špan, živa glasbena enciklopedija. »Razstava bi morala biti odprta marca v Trubarjevem domu, a zaradi znane situacije do tega ni prišlo in v društvu smo se odločili, da postavimo karikature na ogled v Galeriji Ana. Kdor bi si jih želel ogledati, naj pokliče na tel. št. 041 926 469,« še pove sogovornik in povabi k ogledu.

S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

17.06.2019 | Redakcija

Replika kapele Božjega groba

05.05.2020 | Redakcija

Edinstven rudniški števec

08.10.2019 | Redakcija

Pojdimo raje peš ali s kolesom