Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavske upokojenke z razstavo Izdelki iz korenin mladosti

Objavljeno: Ponedeljek, 27.05.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCF2581

Članice DU Brežice ob svojih izdelkih.

Pokrajinska zveza društev upokojencev Posavja je v sodelovanju z Društvom upokojencev Brestanica v veliko dvorano Mestnega muzeja Krško povabila na odprtje razstave, ki so ji nadeli naslov Izdelki iz korenin mladosti. Tovrstna razstava ročnih del posavskih upokojenk je bila tokrat že šesta po vrsti in si jo je mogoče ogledati do 14. junija.

Izdelki so nastajali skozi vse leto, pripravljale pa so jih marljive ženske roke članic upokojenskih društev s Senovega, Krškega, Kostanjevice na Krki, z Brestanice, Brežic, Dobove – Kapel, Bizeljskega, Rake, Radeč in s Tržišča. »Ponosna sem, da lahko DU Brestanica letos organizira razstavo ročnih del naše krovne posavske organizacije. Pravo bogastvo se mi zdi, da imamo v Posavju ljudi, ki s tako veliko vnemo ohranjajo našo dediščino izpred mnogih let. Veliko truda je bilo potrebnega, da so izdelki in delo spet dobili svojo vrednost,« je dejala v nagovoru predsednica Vida Mešiček. Predsednik PZDU Posavja Jožef Žnidarič je zbranim prav tako podaril prgišče prijaznih besed, ko se je zahvalil za sodelovanje umetnicam ročnih del, kakor je poudaril in dodal, da je ponosen na vse nitke, ki so jih skupaj in posamezno vpele v vse razstavljeno. Predsednik komisije za tehnično kulturo pri ZDUS Branko Suhadolnik pa je med drugim dodal, da bi tovrstna razstava morala najti svoje mesto skozi vse leto in bila na ogled širšemu občinstvu. Nekaj besed je prisotnim namenil še podžupan občine Krško Silvo Krošelj. Koordinatorica komisije za tehnično kulturo oz. za ročna dela Manja Seher pa je povedala: »Izdelale ste čudovite izdelke in nam z njimi obudile spomin na leta iz našega otroštva in hkrati s tem obudile spomin na naše starše, stare starše, tete, strice, učitelje, skratka na vse, ki so se v naši mladosti ukvarjali z rokodelstvom. Namen te razstave ni bil samo izdelava izdelkov, dosegli smo več, med seboj smo se veliko pogovarjali o mladosti, obujali spomine in v duši nam je bilo prijetno. Rada bi poudarila, da sem v teh štirih letih, odkar povezujem društva PZDU Posavja, začutila neizmerno povezanost med vami rokodelkami. Ne le, da ste ustvarjalke z nitko, iglo, kvačko, tkanino in podobnim, zelo ste prijetne sodelavke, izžarevate toplino in nežnost. Kar pa je zelo pomembno, vaše sodelovanje je prijateljsko, odkritosrčno in veselo.«

Večer je bil medgeneracijsko pestro glasbeno obarvan. Oblikovali so ga solistka Mia Kočevar in harmonikar Klemen Bohorč ter vnuki in hčerka brestaniške predsednice Mešičkove Anamarija Božič, Martin Božič in Bernardka Božič, ki je prireditev tudi povezovala in med drugim čutno povedala: »Ob ljubečem in predanem delu morda upajo, da bo nekje subtilna, topla in tankočutna duša začutila ljubezen in predanost, ki je vtkana prav v vsaki nitki in vsakem centimetru izvezenega prta. Ne, ne podarjam ti samo prtiča, z njim ti podarjam svoj čas in ljubezen. Z njim ti sporočam, da mi je zate mar.« Za sproščeno druženje v nadaljevanju so poskrbeli člani in članice vseh društev, ki so pripravili pogostitev.

M. H.
 
« Nazaj na seznam