Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavski Bralko se podaja na pot

Objavljeno: Ponedeljek, 21.09.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Bibliobus, Radece + Sevnica (14)

Po posavskih krajih bo od 5. oktobra dalje vozil bibliobus, potujoča posavska knjižnica.

V evropskem tednu mobilnosti in nacionalnem mesecu skupnega branja se je podala na pot posavska potujoča knjižnica, bibliobus, ki so ga sodelujoči v tem skupnem posavskem projektu poimenovali Bralko.

Predstavitvena pot Bralka s šoferjem Marjanom Mrgoletom in bibliotekarjem Matjažem Stibiljem se je pričela v današnjem ponedeljkovem dopoldnevu v Radečah in se nato nadaljevala v Boštanju. Jutri bo posavska potujoča knjižnica obiskala še Brežice, Kostanjevico na Krki in Krško, kjer bo potekala zaključna prireditev.

BRALKO NA POT IZ RADEČ

Bibliobus, Radece + Sevnica (255)

Bibliotekar Matjaž Stibilj se je najprej predstavil v vlogi prvega slovenskega potujočega knjižničarja Lovra Stepišnika ...

»Odlika projekta Posavska potujoča knjižnica je sodelovanje in povezovanje, ki je dalo dobre rezultate in od katerega bi se lahko marsikdo kaj naučil,« je dejal v uvodu svojega pozdravnega nagovora direktor Knjižnice Laško z enoto v Radečah Matej Jazbinšek ter se zahvalil za uspešno izvedbo projekta posavskim knjižnicam in njihovim direktoricam (Urški Lobnikar Paunović iz Valvasorjeve knjižnice Krško, mag. Tei Bemkoč iz Knjižnice Brežice, Aniti Šiško iz Knjižnice Sevnica) in posavskim občinam (Občini Brežice, Občini Krško, Občini Kostanjevica na Krki, Občini Sevnica in Občini Radeče) ter Ministrstvu za kulturo, ki so projekt finančno in vsebinsko podprli v skupni vrednosti 314.516 evrov (Ministrstvo za kulturo je prispevalo 180.000, posavske občine pa 134.516 evrov). Bibliobus je govornik označil kot »nov kvaliteten preskok knjižnične dejavnosti v radeški občini«, ki naj mu sledi še izboljšanje prostorskih pogojev za delovanje knjižnice v samem občinskem središču.

Bibliobus, Radece + Sevnica (106)

… in nato na Bralku kot sodobni potujoči knjižničar, ki mu bo družbo delal še voznik Marjan Mrgole.

Mnogo dobrih bralk in bralcev je Posavski potujoči knjižnici zaželel radeški župan Tomaž Režun ter ob tem poudaril tudi skrb za ohranjanje in negovanje slovenskega jezika skozi knjigo. »Vemo, da je doba tehnike na pohodu, vemo, da prihaja 5G, vemo, da prihaja nekaj, kar ni naklonjeni knjigam, ampak s knjigo živi tudi jezik, česar se morda ne zavedamo dovolj,« je ocenjeval stanje v sodobni družbi, ki pri vsakdanjem sporazumevanju vedno bolj uporablja kratka SMS sporočila, katerih jasnost je včasih zelo pomanjkljiva zaradi rabe okrajšav in kratic. Izrazil je še veselje, da se je Bralko na pot odpravil iz Radeč, saj je september praznik radeške občine.

Bibliobus, Radece + Sevnica (179)

Pri nakupu bibliobusa so se na področju knjižničarstva v Sloveniji prvič v tako velikem obsegu povezale štiri posavske splošne knjižnice in pet občin, je dejala direktorica Knjižnice Sevnica Anita Šiško.

V spremljevalnem kulturnem programu so nastopili trobilni kvintet Godbe Slovenskih železnic, ki so ga sestavljali Franci Lipovšek, Matej Štih, Sergej Sumrak, Jošt Kavšek, Žan Kališnik. Z živahno skladbo Sunny se je predstavil mladi pianist Gal Gros, ki je učenec GŠ Laško – Radeče iz razreda Dejana Jakšiča, ter Nuška Drašček, ki je avtorica skladbe, ki se bo vedno zavrtela, ko se bo bibliobus ustavil v določenem posavskem kraju.

PRISRČEN SPREJEM BRALKA V BOŠTANJU

Bibliobus, Radece + Sevnica (21)

Sodelovanje in povezovanje je dalo dobre rezultate, je menil Matej Jazbinšek, direktor Knjižnice Laško, ki ima svojo enoto tudi v Radečah.

Knjižnica na štirih kolesih se je danes ustavila še pred OŠ Boštanj, ki se je v lanskem letu okitila z nazivom Najbolj kulturna šola za izjemno, kvalitetno in prodorno kulturno ustvarjanje, kar je v svojem govoru poudarila direktorica sevniške knjižnice Anita Šiško in dodala, da so se pri nakupu bibliobusa na področju knjižničarstva v Sloveniji prvič v tako velikem obsegu povezale štiri posavske splošne knjižnice in pet občin. »Naša zgodba je zanimiva in razgibana, veliko je bilo narejenega za to, da bomo s knjigo povezali ljudi na levem in desnem bregu Save, od Gorjancev do Lisce, ter od meje s Hrvaško pa vse do Svibnega,« je povedala in nadaljevala, da je v sevniški občini že dlje časa tlela želja po razširitvi knjižnične mreže, saj je imela sevniška knjižnica v preteklosti svoje podružnice na Bučki, Blanci, v Krmelju, Loki, Šentjanžu in Zabukovju. »Sčasoma so te enote zaprle svoja vrata, z našo potujočo knjižnico pa se ta ideja ponovno uresničuje,« je pojasnjevala in predstavila 15 krajev v občini, ki jih bo knjižnica na štirih kolesih obiskala najmanj enkrat mesečno. Ti kraji so Blanca, Boštanj, Dom starejših na Impoljci in v Loki, v Mirnski dolini se bo ustavila v Gabrijelah, Krmelju, Šentjanžu in Tržišču, stala bo tudi na Logu in Lukovcu, pa v Lončarjevem Dolu, povzpela se bo celo na Razbor, se zapeljala na Studenec, Šmarčno in v Zabukovje nad Sevnico. »Kraji, ki sem jih naštela, imajo premajhno število prebivalcev za organizacijo krajevne knjižnice, zato je potujoča knjižnica tudi z vidika knjižničarske stroke glede na priporočila najboljša rešitev, saj lahko v istem času, kot je na primer odprta stacionarna knjižnica v enem kraju, potujoča sprejme več bralcev v več krajih,« je utemeljevala odločitev ter dodala še en pomembne podatek, in sicer da ima vozilo tudi dvižno ploščad za gibalno ovirane osebe, ki ravno zaradi oviranega dostopa težko pridejo v stacionarne knjižnice.

Bibliobus, Radece + Sevnica (28)

Vrata bibliobusa so se odprla …

Nove pridobitve, ki bo povezovala ne samo kraje v sevniški občini pač pa po celotnem Posavju na področju bralne kulture, se je razveselil tudi sevniški župan Srečko Ocvirk. »Knjiga je še vedno tista, ki jo radi preberemo,« je dejal ter zaželel potujoči knjižnici ter vsem ostalim knjižnicam uspešno delo, uspešno poslanstvo pri širjenju bralne kulture.

S plesnim nastopom so dogodek v Boštanju, ki so si ga ogledali vsi učenci in učenke boštanjske osnovne šole, popestrile mažorete Društva Trg Sevnica ter članice in člani folklorne skupine Spomin DU Sevnica in s pevskim nastopom Nuška Drašček.

JUTRI BO BRALKO OBISKAL BREŽICE, KOSTANJEVICO NA KRKI IN KRŠKO

Bibliobus, Radece + Sevnica (223)

… s pritiskom na gumb.

Jutri bo posavska potujoča knjižnica obiskala še Brežice, Kostanjevico na Krki in Krško, kjer bo potekala zaključna prireditev. Navzoče bo tudi jutri pozdravil in nagovoril prvi slovenski potujoči knjižničar (bukovnik) Lovro Stepišnik, ki je pred skoraj dvema stoletjema v košu nosil knjige od kmetije do kmetije in jih posojal. Po enem mesecu je ponovno šel na pot ter jih zamenjal in tako je bil spoznan za prvega potujočega knjižničarja ne samo v Sloveniji, temveč tudi širše – zapisan je podatek, da je bil prvi potujoči knjižničar na Balkanu. Himno Posavske potujoče knjižnice bo zapela Nuška Drašček in s tem dala oseben ter poseben zagon želji po odkrivanju sveta v knjigah. Za prijetno moderiranje bo skrbel dramski igralec in televizijski voditelj Nik Škrlec, ki je domače okolje Brestanice po zaključenem študiju zamenjal za slovensko prestolnico.

Posavski bibliobus, poimenovan Bralko, se bo na svojo prvo uradno službeno pot odpravil 5. oktobra in večino od 72 krajev bo obiskal vsaj enkrat na mesec. V enem mesecu bo bibliobus stal na 87 postajališčih. Na policah bibliobusa je okoli šest tisoč enot gradiva, med njimi knjig, revij in neknjižnega gradiva. S potujočo knjižnico želijo posavske knjižnice razširiti svoje poslanstvo in se približati tudi tistim, ki so težje mobilni in oddaljeni od mestnih središč, kjer so stacionarne enote knjižnice.

S. R.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam