Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavski muzej Brežice prejel nominacijo za nagrado Živa za najboljši slovanski muzej 2019

Objavljeno: Petek, 29.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
pmb_nominacija_za_nagrado_ziva_in_predavanje (8)

Pred podelitvijo nominacije Posavskega muzeja Brežice za nagrado Živa za najboljši slovanski muzej 2019

Na četrtkovem šestem Jesenskem druženju s Posavkami in Posavci ter gosti ob razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA v malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice je direktorica muzeja Alenka Černelič Krošelj iz rok dr. Andreje Rihter, direktorice Foruma slovanskih kultur, prejela nominacijo za nagrado Živa za najboljši slovanski muzej 2019.

Omenjena nagrada se je po besedah Rihterjeve letos podelila šestič zapored, pri tem pa sodeluje 13 držav, kjer večinoma govorijo slovanske jezike in kjer prebiva 300 milijonov ljudi, več kot polovica prebivalcev držav članic EU. »Muzeji v slovanskih državah so drugačni, nabiti z energijo, dediščino, dostojanstvom, samozavestjo, odprtostjo … z vsem tem, kar ponazarja tudi Posavski muzej Brežice s celotno ekipo na čelu z direktorico.
pmb_nominacija_za_nagrado_ziva_in_predavanje (10)

Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj s prejeto nominacijo, ob njej dr. Andreja Rihter (desno) in Nina Zdravič Polič

Muzej je resnično na široko odprl svoja vrata in postal središče ne samo Brežičanov, ampak vseh Posavcev in tudi drugih strokovnjakov, povezanih z muzejsko dejavnostjo,« je ob tem dejala in še omenila, da je letošnja podelitev potekala v črnogorskem mestu Bar, kjer je bila prisotna tudi slovenska delegacija z direktorico Posavskega muzeja Černelič Krošljevo. Slednja je poudarila, da je že sama nominacija velika stvar, zato so v Posavskem muzeju Brežice, ki počasi zaokrožuje praznovanje svoje 70-letnice, tega zelo veseli. Nagrado Živa za najboljši slovanski muzej 2019 je sicer prejel muzej politične zgodovine iz Sankt Peterburga. Rihterjeva je nagrado za nominacijo podelila v družbi Nine Zdravič Polič iz Slovenskega etnografskega muzeja. Nominacija je zaposlene v Posavskem muzeju spodbudila, da so pripravili tudi nov promocijski film o muzeju, ki ga je posnel Robert Sajovec in so ga sinoči tudi predvajali.

pmb_nominacija_za_nagrado_ziva_in_predavanje (21)

Dr. Aleksandra Berberih Slana med predavanjem

V nadaljevanju sta Černelič Krošljeva in dr. Aleksandra Berberih Slana, sicer direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor, imeli še krajši predavanji. Obe sta se letos na začetku septembra udeležili 25. generalne konference Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM) v japonskem Kjotu, katere glavna tema je bila predvsem vpogled v sedanjost in prihodnost muzejev. Direktorica Posavskega muzeja se je skozi sklepe konference osredotočila na vpogled v 70 let muzeja, pri čemer je izpostavila, da je muzej »najbolj zaupanja vredna ustanova«, saj je vse, kar predstavljajo v muzeju, resnično. Med splošnimi cilji, ki so si jih zadali, je navedla kakovostno izvajanje in nadgrajevanje javne službe, predvsem na področju komuniciranja, dodatnih programov in soudeležbe, prenovo stalnih razstav in kreiranje kakovostnih občasnih razstav ter obrazstavnih programov s publicistično dejavnostjo, vzpostavljanje strateških in razvojnih partnerstev za izvajanje inovativnih, trajnostnih in participativnih projektov za razvoj muzeja ter prepoznavnost Posavskega muzeja Brežice kot »blagovne znamke« v regiji, državi in širše. Med prostorskimi cilji je navedla predvsem skrb za brežiški grad, kjer domuje muzej, in zaupano dediščino z ureditvijo muzejskih depojev. Med kadrovskimi cilji pa je izpostavila oblikovanje kolektiva kot skupnosti, ki svoje delo ne razmejuje po področjih, ampak jih vključuje v delo muzeja kot interdisciplinarne ustanove, kar se kaže tudi v programih in projektih, ter spodbujanje kreativnosti in participacije ter novih pristopov, ki so odgovor na spremenjene potrebe občinstva in spodbujajo kreativnost posameznikov ter celotne ustanove.
pmb_nominacija_za_nagrado_ziva_in_predavanje (15)

Nova publikacija ob razstavi Štirje elementi: 3 - ZEMLJA

»Najpomembnejši med temi cilji pa je ustvarjanje in vzdrževanje dobre klime v kolektivu,« je dodala in še povedala, da so splošni, kadrovski in prostorski cilji med seboj tesno prepleteni. »Glavni cilj je torej oblikovati sodoben muzej, v katerem se srečujejo prebivalci Posavja z resničnimi zgodbami iz svoje preteklosti in jih kot ene izmed pomembnih lastnih istovetnosti posredujejo tudi najširšim množicam,« je sklenila. Njena kolegica pa je nadaljevala, da se v današnjem času svet sooča s t. i. generacijo Z (rojeno po letu 1995), ki se je rodila v popolnoma informacijsko družbo, zato bo tudi v muzejih treba ubrati nekatere nove pristope. Pri tem je omenila mrežo evropskih muzejskih organizacij (NEMO), katere udeleženci so na letošnji konferenci podprli 17 univerzalnih ciljev agende za trajnostni razvoj (Agenda 2030), ki jih je Slovenija sprejela kot članica Organizacije združenih narodov.

V četrtkovem večeru je luč sveta ugledala tudi nova publikacija ob razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, zbrane pa je pozdravil tudi brežiški podžupan Jure Pezdirc in zaposlenim v muzeju čestital za prejem nominacije, rekoč, da Posavski muzej ni samo muzej, ampak kar kulturno središče, veseli pa ga tudi, da muzej s svojimi številnimi dejavnostmi združuje celotno regijo Posavje. Na koncu so se navzoči še nekaj časa zadržali ob rujni kapljici vinarja večera, Repnic Najger iz Brezovice na Bizeljskem.

R. R.
« Nazaj na seznam