Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavsko muzejsko vitrino tokrat sooblikovali mladi

Objavljeno: Četrtek, 17.05.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
pmb_iz_preteklosti_v_prihodnost_z_vlakom48

Navzoči na otvoritvi razstave na čelu z dijaki in otroki brežiškega vrtca

V današnjem dopoldnevu so v Posavskem muzeju Brežice odprli novo Posavsko muzejsko vitrino, ki je tokrat nastala v sodelovanju z mladimi. Izhodišče za vitrino z naslovom #izpreteklostivprihodnostzvlakom je tema letošnjega mednarodnega dneva muzejev »Hiperpovezani muzeji: novi pristopi, novi obiskovalci«, mladi so namreč s svojimi idejami in znanjem sooblikovali predstavitev na temo vlakov nekoč in danes.

pmb_iz_preteklosti_v_prihodnost_z_vlakom56

Dijakinje ETrŠ Brežice, ki so skupaj z Gumbki iz Vrtca Mavrica Brežice raziskovale temo o vlakih nekoč, danes in v prihodnosti, pri čemer jim je pomagal snemalec Jure Kranjec Radkovič

Hiperpovezanost se kaže na različne načine – bodisi z novimi tehnologijami bodisi z vključevanjem in sodelovanjem različnih skupin, seveda tudi otrok in mladih, da bi pri njih vzbudili zanimanje za muzeje in kulturno dediščino nasploh. Pri razstavi so tako sodelovale tri dijakinje 2. letnika programa predšolska vzgoja na ETrŠ Brežice Lara Kočan, Klara Vodopivec in Eva Zakšek ter Jure Kranjec Radkovič, dijak Ekonomske šole Novo mesto, smer medijski tehnik, ki so temo o vlakih raziskovali s pomočjo otrok skupine Gumbki iz Vrtca Mavrica Brežice. In zakaj ravno vlaki? Kot je pojasnila kustosinja Silvija Skrivalnik, so bila izhodišča za to temo potovanja, s katerimi se omenjene dijakinje srečujejo vsakodnevno, ko se vozijo v in iz šole. V predstavitvah se niso dotaknile samo vlaka kot prevoznega sredstva, ampak tudi železnice kot infrastrukture, saj je dediščina železnic zelo bogata, povezanost posavskih krajev je z njimi zelo tesna. Tudi železnice pomenijo neke vrste hiperpovezovanje, in to že več kot 150 let, saj povezujejo posavske kraje z drugimi kraji v Sloveniji in Evropi. Ko je 1. oktobra 1862 po železni cesti na relaciji Zidani Most–Zagreb, torej do Dobove, prvič zapeljal vlak, je s seboj prinesel veliko sprememb v življenju ljudi nasploh. Kot je še omenila Skrivalnikova, so si v okviru raziskovanja te teme poleg digitalne predstavitve zgodovine železniške proge v Posavskem muzeju ogledali tudi železniški muzej in maketo železnic v Sevnici.

Kot so povedale dijakinje, so izbrale ravno temo o vlakih zato, ker so zanimivo prevozno sredstvo tako mlajšim kot starejšim. Otroci so jim v času raziskovanja zaupali, da se zelo radi pogovarjajo o vlakih, se z njimi vozijo in jim pomahajo, ko se peljejo mimo. Dijakinje so se v zadnjih mesecih poglobile v to, kako bi na lažji način otrokom predstavili vlake in njihovo preteklost ter kakšno mnenje imajo otroci o vlakih v prihodnosti. Priznale so, da so pri delu z otroki neizmerno uživale, se naučile veliko zanimivih stvari, povrhu vsega pa so s pomočjo sovrstnika Jureta posnele filmček o zgodovini železnic. Le-tega kot tudi posnetek o sodelovanju dijakinj z otroki brežiškega vrtca so predvajali na otvoritvi vitrine.

Čast otvoritve razstave je pripadla ravnateljici ETrŠ Brežice dr. Mojci Tomažin, ki je dejala, da je njeno najljubše prevozno sredstvo ravno vlak, saj lahko med vožnjo z njim npr. v miru opazujemo bežečo pokrajino, prisluhnemo zanimivemu pogovoru ostalih potnikov ali pa preprosto zadremamo. »Tudi mi si želimo biti hiperpovezana šola,« je še sklenila pred uradnim odprtjem, nakar so Gumbki z vzgojiteljicama Darjo Petan in Majo Ogorelc navzoče – kot strojevodje in potniki v lokomotivi – popeljali do prostora pred Viteško dvorano, kjer se razstava tudi nahaja in bo na ogled do 30. avgusta 2018. V. d. direktorice muzeja Alenka Černelič Krošelj se je ob koncu zahvalila tudi razredničarki dijakov Alenki Pečnik Kranjec, ravnateljici Vrtca Mavrica Silviji Komočar in Patricii Čular, ki je prišla na otvoritev razstave v imenu Občine Brežice.

R. R.
« Nazaj na seznam