Časopis za pokrajino Posavje
16.09.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poslovilna zabava ljubljanske umetnice v kostanjeviškem lapidariju

Objavljeno: Ponedeljek, 15.04.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Poslovilna zabava ljubljanske umetnice v kostanjeviškem lapidariju

Stankovićeva v inštalaciji Poslovilna zabava

V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki so zapolnili še drugo razstavišče, tokrat lapidarij, v katerem razstavlja Vera Stanković, vizualna umetnica srbskega rodu, ki že vrsto let živi in ustvarja v Ljubljani. Njena razstava nosi naslov Trans-formacije ali Poslovilna zabava.

Stankovićeva je v kostanjeviški galeriji že gostovala v sklopu skupinske razstave Keramika v konceptu 4/2 z delom Pečem kruh, ki ga ne morem jesti. Na tokratni samostojni razstavi predstavlja šest del, ki govorijo o človeku in njegovih korenitih preobrazbah, ki jih doživlja ob velikih spremembah tekom življenja.
Poslovilna zabava ljubljanske umetnice v kostanjeviškem lapidariju

Kustosinja Barbara Rupel in umetnica Vera Stanković

»Transformacije so stalnica človekovega bivanja, menjave časa in prostora so ključni dejavniki za nastajanje sprememb. Vsak izmed nas lahko opazuje nenehno minevanje vsega okoli nas in hkrati v tem toku tudi sami sebe – odraščanje, izguba bližnjega, spremembe okolja itd.,« je povedala kustosinja razstave Barbara Rupel. Štirim delom iz obstoječega opusa je dodala dve novi, ustvarjeni posebej za to priložnost. Razstavo zaključuje z instalacijo Poslovilna zabava, s katero napoveduje prenehanje ustvarjanja na področju keramike.

Kot pravi avtorica, je to delo njeno poslavljanje s starim načinom produkcije in je hkrati reminiscenca na nekatera njena intimna poslavljanja. »Ljudje potrebujemo rituale slovesa. Le-ti nam pomagajo, da s spremembami začnemo, jih sprejmemo in gremo naprej,« pravi Stankovićeva. »Mi pa lahko le ugibamo, na katerem področju likovnega ustvarjanja bomo uzrli tretje dejanje umetniškega izražanja Vere Stanković,« je zaključila Ruplova. Razstava, katere odprtje je malce pokvaril dež, bo na ogled do 9. junija.

P. P.
« Nazaj na seznam