Časopis za pokrajino Posavje
24.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Potujemo skupaj« na Laponsko

Objavljeno: Ponedeljek, 09.12.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
knjiznica_brezice_predavanje_laponska (1)
Na Miklavžev večer, 5. decembra 2019, smo v Knjižnici Brežice v Dvorani Savice Zorko skupaj s Fakulteto za turizem Univerze v Mariboru za širšo javnost pripravili potopisno predavanje o Laponski.

Naša naveza s fakulteto se skozi leta lepo razvija in sega v same začetke njene ustanovitve v Brežicah pred natančno desetimi leti.

Minuli četrtek smo skupaj potovali že četrtič. V skladu s prazničnim decembrskim vzdušjem smo se odpravili prav tja, kjer je Božiček doma. V njegovo domačo deželo nas je popeljal izredni profesor dr. Mitja Gorenak. Poleg pedagoškega dela v Sloveniji je tudi gostujoči profesor na Univerzi na Laponskem. Tako je vzklila navezava z Laponsko, katere sadovom smo bili priča na tem predavanju.

Ob statističnih podatkih, ki Laponsko delajo še toliko bolj zanimivo, nam je s čudovitimi fotografijami predstavil pokrajino, ki včasih preseneča. Poleg svetu dobro poznanih številnih jezer in neskončne zime, je znana tudi po pridelavi jagod. Romantični pikniki na –25 °C vsekakor niso presenečenje. Zmrznjene trepalnice ob jutranjemu odhodu v službo in nesmiselnost nošenja ličil zaradi zmrzali so zanimiva dejstva, ki nam približajo malenkosti laponskega vsakdana.

Ela Gaborovič, Knjižnica Brežice
« Nazaj na seznam