Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Predah« z virtualno in resnično postavitvijo

Objavljeno: Petek, 05.06.2020    Rubrika: KULTURA
razstavaPredahhh
Od 1. do 17. junija je v Dvorani v parku v Krškem na ogled Skupinska slikarska razstava članov Društva likovnikov Krško – OKO, ki so jo širšemu občinstvu tokrat predstavili tudi virtualno, saj je bil minuli čas drugačen od mnogih do sedaj. Poimenovali so jo Predah.

IMG_20200605_123703
Predsednica društva Branka Benje
je v nagovoru zainteresirani javnosti za ogled prispevka ob otvoritvi dejala: »Ko je ves svet zastal, ko nismo mogli obiskovati delavnic in tečajev, smo vseeno ustvarjali sami doma, saj nam kreativni duh ni dal miru. V tem "predahu" je nastalo kar nekaj del, ki vam jih z veseljem predstavljamo. Naslovitev razstave ni naključna, saj je 23 članov društva dela ustvarilo v času samoizolacije. Nastala dela so zelo različna, tako si lahko ogledate naslikane krajine, tihožitja, abstraktne slike, pa tudi portrete.« Tokrat svoja dela razstavljajo Darinka Asić, Branka Benje, Roman Blatnik, Nada Bizjak, Franc Češnovar, Stane Fabjančič, Iva Gošek, Mitja Grum, Ivana Iskra, Jože Jagrič, Petra Kampl Petrin, Primož Lapuh, Milena Mraović, Jožica Petrišič, Mihaela Prevejšek, Erika Puc, Milena Roštohar, Darja Veljković, Milena Volk, Lidija Strle, Jože Šterk, Stane Udvanc in Jelka Zidarič.

Otvoritev razstavljenih del je s svojimi besedami pospremila tudi vodja JSKD Območne izpostave Krško Tinka Vukič, ki je med drugim še dejala: »Trenutno v društvu ustvarja 40 aktivnih članov, v slikarsko sekcijo je vključenih 37 članov in 20 članov v kiparsko sekcijo. Vsako leto organizirajo dva do tri slikarske tečaje in enega do dva kiparska tečaja, ter tradicionalni ex-tempore, kamor povabijo še člane drugih društev. Ustvarjajo pod mentorskim vodstvom akademskih slikarjev in kiparjev, sodelujejo z drugimi društvi ter se udeležujejo regijskih, državnih ter mednarodnih tekmovanj in kolonij. Njihov dan društva je Štovičkov dan, ki ga vsako leto obeležujejo 26. junija na rojstni dan akademskega kiparja Vladimirja Štovička. Hkrati je to dan društvenih odprtih vrat, ko s skupinsko razstavo praznujejo vsi člani. Njihova dela skozi leto razstavijo v Galeriji Krško, v avli Kulturnega doma Krško, v prostorih Mestnega muzeja in kot danes tudi v Dvorani v parku.« Predsednica Benjeva pa je za konec še strnila: »Sedaj po pandemiji smo naše aktivnosti v društvu ponovno zagnali in smo se z vsem žarom lotili naših prekinjenih delavnic, da se bomo s svojimi deli do konca leta še kar nekajkrat predstavili.«

M. H., foto: I. G. in B. B.
 
« Nazaj na seznam