Časopis za pokrajino Posavje
3.02.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predavanje dr. Mihe Preinfalka o turjaški grofici Špeli v torek, 6. decembra

Objavljeno: Nedelja, 04.12.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
grofica špela fotka

Pogled v mavzolej na Šrajbarskem turnu, foto: Andrej Furlan, ©ZRC SAZU, UIFS.

V Mestnem muzeju Krško vabijo na predavanje dr. Mihe Preinfalka z naslovom: »Turjaška grofica Špela in njeno premoženje v Krškem«. Predavanje v sodelovanju z ZRC SAZU bo potekalo v torek, 6. decembra, ob 18. uri.

Najpomembnejša plemiška rodbina v Krškem in njegovi okolici ter v celotnem Spodnjem Posavju so bili od 17. stoletja dalje nedvomno grofje Auerspergi. Med njimi si posebno mesto zasluži grofica Katarina Elizabeta, med okoliškim prebivalstvom znana kot grofica Špela. Kot premožna in priletna vdova se je k Auerspergom na Šrajbarski turn pravzaprav primožila, a je s svojim imetjem močno vplivala na njihovo posest, saj je med drugim kupila gospostvo Krško. O njenem življenju ni znanega veliko, sta pa zato zelo zanimiva njena oporoka in zapuščinski inventar, ki razkrivata grofičino bogastvo in njegovo usodo.
 
Dr. Miha Preinfalk deluje kot višji znanstveni sodelavec na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa ZRC SAZU. Področje njegovega raziskovanja zajema predvsem genealoško in socialno podobo srednjeveškega in novoveškega plemstva v nekdanji habsburški monarhiji ter druge t. i. pomožne zgodovinske vede (heraldika, diplomatika). Je tudi odgovorni urednik revije Kronika, časopis za slovensko krajevno zgodovino.

Vstop je prost.

Vir: KD Krško
« Nazaj na seznam
»