Časopis za pokrajino Posavje
12.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv
NUJNO OBVESTILO: Nedeljska elektro dela

Predavanje Mateja Filipčiča

Objavljeno: Sobota, 16.11.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
predavanje matej Filipčič
V Posavskem muzeju Brežice smo letošnjo jesen uvedli nov cikel sedmih dogodkov, ki smo jih poimenovali Jesenska druženja s Posavkami in Posavci ter gosti ob razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, od brežiškega oktobra do Ta veselega dne kulture.

V  etrtek, 14. novembra 2019, ob 18.00 je bil na programu četrti večer iz cikla – predavanje večplastnega umetnika Brežičana Mateja Filipčiča. Predavanje je naslovil Arhitektura=gledališče=dogodki. Na konkretnih primerih lastnih projektov, ki jih je ustvaril v dvajsetletni umetniški karieri, je predstavil različne pristope v razmišljanju in delu. Kako pripovedujemo zgodbe s pomočjo arhitekture, gledališča in dogodkov? Kakšna je povezanost teh treh področij in katera njihova orodja uporabljamo v kreativnem procesu ustvarjanja umetniških ali komercialnih dogodkov?
Matej Filipčič in direktorica PMB Alenka Černelič Krošelj

 
Predavanje je bilo eno v nizu dogodkov, povezanih z njegovo razstavo Matej Filipčič: Melanholija (Gledališki objekt), ki smo jo 19. septembra 2019 odprli v dvorani ob grajskem dvorišču, 13. oktobra 2019 pa je imel javno vodstvo po razstavi. Razstava je izsek njegovega dela v katerem se prepletajo njegovi načini razmišljanja in čutenja. Scenski elementi iz njegovih gledaliških predstav postanejo likovni eksponati in znaki razstave, ki ponovno vzpostavljajo prostor gledališča, razpostavljeni v galerijskem prostoru, pa ustvarijo nov zunanji prostor.  
 
Po koncu predavanja, ki je bilo v Malem avditoriju, je Matej Filipčič prisotne popeljal na svojo razstavo v  dvorano ob Grajskem dvorišču in ob razstavljenih eksponatih poudaril način, vsebino in ustvarjalno razmišljanje, ki ga vodi k uresničitvi posameznega projekta. S predavanjem Mateja Filipčiča je bila hkrati zaključena tudi njegova razstava, ki je bila na ogled skoraj tri mesece.
 
Prihodnji, peti dogodek iz cikla bo v četrtek, 21. novembra 2019, ob 18.00 ko bo v malem avditoriju predavanje z naslovom Ignac Marija I. Attems: Predniki, življenje in potomci avtorja Borisa Hajdinjaka in šesti, 28. novembra, predavanje Muzeji kot kulturna središča – prihodnost tradicije: v Posavju, v Sloveniji in na svetu, predavali bosta dr. Aleksandra Berberih Slana, Skupnost muzejev Slovenije in Alenka Černelič Krošelj, Posavski muzej Brežice.
 
Besedilo in fotografije: Posavski muzej Brežice
 
« Nazaj na seznam