Časopis za pokrajino Posavje
15.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predmaturitetni recital Tee Jeličić

Objavljeno: Četrtek, 16.05.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Tea Jelicic-recital (4)

Tea Jeličić in mag. Danijel Ivša

Pianistka Tea Jeličić se je v ponedeljek, 13. maja, v dvorani Glasbene šole Brežice predstavila s predmaturitetnim recitalom, na klavirju je vrhunsko zaigrala skladbe Janeza Matičiča, J. S. Bacha, F. Liszta, L. van Beethovna in S. Prokofjeva in poslušalcem v uri igranja priigrala pravo glasbeno poslastico.

Z igranjem klavirja je Tea Jeličić pričela stara šest let pri prof. Karolini Vegelj Stopar v Glasbeni šoli Brežice, zato je ravnatelj mag. Daniel Ivša v pozdravnih besedah izrazil ponos, da je bila učenka domače glasbene šole. Zelo zgodaj je pokazala nadarjenost in je uspešno tekmovala v Sloveniji in v tujini – na državnem tekmovanju TEMSIG ter tekmovanjih:
Tea Jelicic-recital (2)
Davorin Jenko v Beogradu, Ars Nova v Trstu, Ivan Rijavec v Idriji in Jurica Murai v Varaždinu. Brežiško GŠ je večkrat zastopala na nastopih v Sloveniji in na Češkem. Leta 2015 je opravila sprejemni preizkus na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani kot najboljša med vsemi kandidati. Med šolanjem na Konservatoriju je imela solistične recitale po Sloveniji, nastopila pa je tudi v Berlinu, Münchnu, Gradcu in v več slovenskih mestih kot solistka ali kot članica komorna skupine.
Tea Jelicic-recital (1)


Končuje 4. letnik Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Lidije Malahotky Haas, s katero  med pomembnejše dosežke štejeta: 2016 je osvojila 2. nagrado v italijanski Gorici na tekmovanju Guliano Pecar in Zlato plaketo in 2. nagrado na tekmovanju Aci Bertoncelj v Velenju; 2017 Zlato plaketo in 2. nagrado na tekmovanju Memorial Jurica Murai v Varaždinu in 3.mesto na tekmovanju Bela Bartok v Grazu, 2018 je osvojila 3. mesto na tekmovanju Mladi virtuozi v Zagrebu; v letošnjem šolskem letu je osvojila Zlato plaketo in 1. mesto na tekmovanju Janez Matičič v Ljubljani in aprila t.l. Zlato plaketo in 2. mesto na Državnem tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG 2019.

Tea svoje glasbeno znanje redno izpolnjuje na mojstrskih tečajih pri priznanih profesorjih; rada igra klasično glasbo vseh obdobij, tudi v komornih zasedbah; v letošnjem aprilu je kot solistka izvedla koncert za klavir in orkester v a-molu Edvarda Griega z orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

In še druge Teine odličnosti: v 1. in 2. letniku je vzporedno obiskovala Gimnazijo Poljane, vse štiriletnike srednje šole je opravila z odličnim uspehom. Poleg glasbe jo zanima tudi matematika, logika in naravoslovje. Naj omenimo ob tem Teine matematične uspehe: 2016 je bila državna prvakinja v matematiki; 2018 in letos je osvojila drugo mesto. Ima več zlatih priznanj iz državnih tekmovanj iz znanja matematike in logike. 2018 se je uvrstila na Sredozemsko mladinsko matematično tekmovanje v Rimu in Srednjeevropsko matematično olimpijado na Poljskem; dvakrat se je uvrstila na Evropsko dekliško matematično olimpijado (Firence 2018) ter letos aprila v Kijevu v Ukrajini osvojila prvo slovensko srebrno medaljo na Evropskih dekliških matematičnih olimpijadah.
 
N. J. S., foto: Danica Rožman
 
« Nazaj na seznam