Časopis za pokrajino Posavje
6.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predstavili tretji zvezek Brežiških študij

Objavljeno: Sobota, 19.12.2009    Rubrika: KULTURA
Predstavili tretji zvezek Brežiških študij V avli Ekonomske in trgovske šole Brežice je v soboto popoldan potekala predstavitev zbornika »Gospa,če ni dobro, ni treba nič plačat« s podnaslovom Brežice - trgovsko mesto. Gre za tretjo izdajo v okviru zbirke Brežiške študije, ki jo je izdalo Društvo za oživitev mesta Brežice, založila pa založba Neviodunum iz Krškega.

Obsežen, skoraj 400-stranski zbornik je uredil Jože Škofljanec, avtorji prispevkov pa so Borut Batagelj, Uroš Bavec, Metka Bukošek, Bojan Cvelfar, Alenka Černelič Krošelj, Karl Filipčič, Mateja Habinc, Alenka Jovanović, Miha Kosi, Matevž Košir, Slobodan Olić, Ivanka Počkar, Anita Radkovič in Mitja Sunčič. Precejšnjemu številu udeležencev predstavitve so ga predstavili urednik Jože Škofljanec, etnologinja Irena Rožman, zgodovinar Aleksander Žižek in direktor Zavoda Neviodunum, v okviru katerega deluje istoimenska založba, Silvester Mavsar. Prireditev je vodila Alenka Černelič Krošelj, obogatil pa jo je nastop Gasilskega pihalnega orkestra Loče.

Tretji zvezek iz zbirke Brežiške študije je namenjen obravnavi osrednje trgovske ulice. Trgovino in trgovce v Brežicah sicer ne obdeluje tako monografsko, kot so v Brežiških študijah 2 (znanstvena monografija dr. Ivanke Počkar Dve gasi, dva policaja, sto obrtnikov: Življenje mestnih obrtnikov od sredine 19. stoletja do druge svetovne vojne na primeru Brežic) prikazani obrtniki, pač pa je težišče prispevkov usmerjeno v obravnavo glavne mestne ulice, ob kateri so živele posamezne trgovske družine, na in ob kateri se je v preteklosti in se še v sedanjosti trguje. P. P.

« Nazaj na seznam