Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predstavitev knjige Rudija Mlinarja v sevniški knjižnici

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Predstavitev knjige Rudija Mlinarja v sevniški knjižnici

V četrtek, 5. junija je bila v sevniški knjižnici zanimiva prireditev, na kateri smo bili priče predstavitvi romana Rudija Mlinarja ZA MAVRICO PREKO OCEANA in razstavi slik glavnega lika v romanu, Jožeta Vodlana. Slednji je prišel iz ZDA, natančneje iz Severne Karoline, da je s svojo prisotnostjo počastil izid romana, ki govori o njem in njegovem življenju.

Zanimivo je, kako je do romana sploh prišlo. Danes, v dobi sodobnih elektronskih poti in spletnih profilov je mogoče marsikaj, kar si še pred nekaj leti nismo mogli niti v sanjah predstavljati. Tako je tudi akademski slikar Jože Vodlan, rojen v Klenovem pri Rimskih Toplicah, iz daljne Amerike preko facebooka navezal stik s pisateljem Rudijem Mlinarjem iz Brežic. Po določenem času sta se začela pogovarjati po skypu in dve leti po prvem srečanju, ko je Jože obiskal Slovenijo, sta tedanjo zamisel, da bi o njegovi nenavadni življenjski poti Rudi napisal roman, v decembru lanskega leta začela udejanjati. Roman je izšel ravno v času Jožetovega obiska Slovenije.

Pred tem je bil slikar gost v Stoparjevem oknu Radogost, kjer v galeriji sevniškega gradu ob svoji stalni zbirki sevniški umetnik Rudi Stopar vsak mesec predstavi enega izmed domačih ali tujih umetnikov. Tako je, kakor se je slikovito izrazil Rudi Stopar, Jože Vodlan prinesel iz tujine svoj »domači prag«, izničil razdalje in oddaljenost, da bi užil ljubost domačega praga.

Predstavitvi, ki jo je vodil Drago Pirman, so posebno čustveno noto dodali Vodlanova razstava, njegovi gostje, ki so prišli iz Amerike, Avstrije in vse Slovenije, avtor romana, Rudi Mlinar ter slikar s svojim prijateljem in sopotnikom skozi roman, tudi slikarjem, Mirom Zupančičem.

Reneja Mihelič

« Nazaj na seznam