Časopis za pokrajino Posavje
19.03.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predstavitev revije NA FRONTI

Objavljeno: Ponedeljek, 16.04.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
na fronti - grad rajhenburg - avsenak vinko (1)

Član Društva soška fronta Vinko Avsenak

V petek, 6. aprila 2018, je profesor Vinko Avsenak, brestaniški domačin, na gradu Rajhenburg predstavil revijo Na fronti. V mislih smo bili pri dogodkih prve svetovne vojne in se spomnili, da bo letos minilo 100 let, kar so se 4. novembra 1918. leta prekinile sovražnosti in je bil proglašen konec 1. svetovne vojne.

Z atentatom na avstroogerskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda in njegovo ženo, ki ju je 18. junija ustrelil Gavrilo Princip v Sarajevu, so mnogi spori in nestrinjanja med takratnimi velesilami dobili povod za 4-letni krvavi spopad. Znotraj njega so potekale tudi bitke ob reki Soči in soška fronta velja za prizorišča največjih spopadov na gorskem področju v zgodovini. Prav soški fronti, ohranjanju spominov nanjo ter raziskovanju dogodkov, se organizirano posveča Društvo soška fronta iz Šempetra pri Gorici. Njihov član je tudi profesor Vinko Avsenak. Društvo izdaja revijo za vojaško zgodovino, gospod Vinko je njen glavni urednik in član uredniškega odbora. Predstavitve se je udeležilo tudi nekaj članov društva.

Predstavil nam je 12. številko revije Na fronti, ki so jo izdali v novembru leta 2017. S prispevki različnih avtorjev smo spoznavali dogodke tistega časa, pričevanja posameznikov ali potomcev nekdanjih borcev, življenjepise, kratke zgodbe, takratno vojaško opremo, pa tudi prizadevanja zbiralcev starih vojaških predmetov in ostalin z namenom ohranjanja kulturne dediščine in spomina na soško fronto. V reviji je tudi krajši prispevek o vojaku Avgustu Fabjančiču, domačina s Senovega. Natisnjeni sta dve pesmi iz njegove zbirke Krik ranjene mladosti, v naslednji številki pa bo njegov vnuk Igor Fabjančič objavil obširnejši članek o dedu vojaku, pesniku, kulturnem in družbenem delavcu.

Sicer smo z gospodom Vinkom v dogodke 1. svetovne vojne potovali že 2-krat. Najprej v juniju leta 2009, ko nam je predstavil knjigo Iz stare Ljubljane na soško fronto. Temelji na zapiskih vojaka Franja Robide, ki jih je uredil, dodal svoje pripombe in pripravil slikovni material. Drugikrat pa novembra leta 2014, ko je predstavil knjigo Od Galicije do Južne Tirolske, ki je prav tako nastala na osnovi ohranjenih dnevnikov avstroogerskega rezervnega častnika, primorskega Slovenca Alojza Gorjupa. Tudi te zapise je gospod Vinko oblikoval v knjigo in dogajanja na bojiščih vzhodne fronte postavil v zgodovinski okvir, obogatil z zemljevidi.

Bil je to prijeten dogodek, poslušalce je tematika pritegnila in so z zanimanjem sledili predstavitvi, z izborom starih vojaških pesmi pa je pozitivno vzdušje ustvaril tudi moški zbor brestaniške Svobode. Vzdušje se je nadaljevalo z druženjem v grajski kavarni ob žlahtni kapljici vinarja večera, Hiše trt, vina in čokolade Kunej.

Margareta Marjetič, foto: Slavko Pirc
« Nazaj na seznam