Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predstavljen ponatis Sterletove knjige o starem Krškem in njegovih meščanih

Objavljeno: Četrtek, 17.06.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
predstavitev knjige Kronika starega Krskega in njegovih mescanov (45)

Sin in hčerka Ivana Sterleta s prvima izvodoma ponatisnjene knjige

V sredinem večeru je v organizaciji Valvasorjeve knjižnice Krško, Krajevne skupnosti mesta Krško in Zavoda Neviodunum Krško potekala pred krško centralno knjižnico predstavitev ponatisa knjige Kronika starega Krškega in njenih meščanov, ki jo je na 144 straneh formata A4 spisal in jo leta 1980 v samozaložbi izdal Ivan Sterle (1931-1981) iz Krškega.

Kronika starega krskega - knjiga
Ob ponatisu Sterletove Kronike starega Krškega in njenih meščanov so se v uredniškem odboru, ki so ga sestavljali Darja Dobršek, Silvester Mavsar in urednica Polona Brenčič, odločili, da knjigo obogatijo še z vsebino drobne Sterletove brošure z naslovom Spomini, ki je izšla leta 1977, ko je Krško praznovalo 500-letnico mestnih pravic. S tem je ohranjena večina javno objavljenih Sterletovih del, je povedala v predstavitvi knjige urednica Brenčičeva, razen nekaj satiričnih zapisov in verzov, ki so bili objavljeni v krških Pustnih novicah, pri katerih je Sterle sodeloval dve desetletji. Sterletovo knjigo, kot je v nadaljevanju, med odlomki, ki jih je prebiral Ivan Mirt, in instrumentalnim programom, ki sta ga izvajala violinistka Nina Pirc in kitarist Miha Koretič, še dejala Brenčičeva, lahko v grobem razdelimo na tri precej obsežne in vsebinske raznolike dele, v katerih med drugim avtor opisuje svojo mladost, krške ulice, negotov čas 2. sv. vojne in povojno obdobje z nizanjem zgodovinskih podatkov: »Sterle je več kot očitno želel poznejšim rodovom zapustiti ogromno količino informacij o ljudeh, ki bi sicer bili že zdavnaj pozabljeni. Zato na zanimiv in zelo oseben način dopolnjuje že znane zgodovinske poglede na preteklost mesta. Včasih se zdi, kot da bi želel izbrskati in postrgati iz svojega spomina vse in vsakogar, ki mu je tekom življenja stopil na pot, naj si bo v dobrem ali slabem. Kot gospodinja postrga še zadnje ostanke jedi iz posode, da nahrani otroke, tako Sterle kot še nihče pred njim poteši našo radovednost, ne toliko z zgodovinskimi podatki, pač pa s pripovedjo o medčloveških odnosih in pogosto prikritih poteh življenja v lokalni skupnosti, v tem primeru pol tisočletja starega mesta Krško.«

predstavitev knjige Kronika starega Krskega in njegovih mescanov (19)
Zbranim obiskovalcem, med katerimi so po številu izstopali sedanji, nekdanji občani ali občani, katerih družinske korenine segajo v mesto Krško, so zaželeli dobrodošlico direktorica knjižnice Urška Lobnikar Paunović, predsednica KS mesta Krško mag. Nataša Šerbec in krški župan mag. Miran Stanko. Slednji je dejal, da je narod, ki se sramuje ali pozablja na svojo zgodovino, obsojen na to, da bo zgodovino ponavljal, zaradi česar osebno zelo ceni vsako pobudo in pridobitev, kot je Sterletova knjiga: »Pred nami je knjiga, ki je po videzu in vsebini lep izdelek. Prepričan sem, da vsakdo, ki jo bo bral, in če ima v krvi kar koli krškega, jo bo prebral z velikim zanimanjem.« Direktorica Zavoda Neviodunum Maruša Mavsar je dejala, da je založba, ki deluje pri zavodu dve desetletji, izdala že skoraj 50 knjig, ki jih povezuje ljubezen do naših krajev in ljudi, Posavcev, in se zahvalila vodstvu Občine Krško in Krajevni skupnosti mesta Krško za izkazan posluh in podporo pri odkupu knjig: »Za razgledanost, za zavedanje o tem, da sadeži današnjega dne niso zrasli brez drevesa preteklosti in da moramo znanje o tem ohraniti v trajnih pisnih virih.« (več v časopisu Posavski obzornik)

B. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam