Časopis za pokrajino Posavje
10.12.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Preostali« presunili občinstvo na krški Ani Desetnici

Objavljeno: Ponedeljek, 08.07.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
ana desetnica 2019 (11)

Irski ulični gledališčniki so navdušili s predstavo Preostali.

Minulo soboto sta šesto leto zapored Kulturni dom Krško in Valvasorjeva knjižnica Krško za ljubitelje uličnih predstav gostila mednarodni Festival Ana Desetnica. Slednji je bil v primerjavi s preteklimi leti, ko so se v dveh programskih dnevih zvrstile štiri predstave, nekoliko okrnjen, saj smo bili priča le dvema predstavama na enem prizorišču.

A Ana Krška, kakor se je festivala oprijelo ime skozi leta - Krško je bilo eno izmed 11 slovenskih mest, v katerih so bili njegovi urbani kotički prizorišče festivala -, je tudi letos postregla z izvrstnima nastopoma, z gledališko predstavo Turas Theatre Collective z Irske z naslovom Preostali ter energičnim nastopom Avstrijca Abrahama Thilla z vihtenjem in visokimi meti metuljev oz. diabol.

ana desetnica 2019 (40)

Zabavljaški, zgovoren in spreten komik in žongler Abraham Thill

In če je Thill s spretnim žonglerskim nastopom in koketiranjem navdušil in nasmejal občinstvo (če tudi smo bili v preteklih letih priča veliko atraktivnejšim akrobatskim nastopom, če samo osvežimo spomin na lanskoletno akrobatsko cirkuško predstavo Follow Me (Sledi mi) v izvedbi belgijskega dvojca Be Flat in njune atraktivne plezalne in skakalne točke po objektih, pa v letu 2016 dih jemajočo akrobatsko predstavo na hoduljah z naslovom Klicanja, v izvedbi The Carpetbag Brigade), pa je bila letošnja ulična gledališka predstava »Preostali« tista, ki je premaknila vse čute v obiskovalcih, saj je bila v izvedbi irskih gledališčnikov izredno vizualno močna, ganljiva in pretresljiva, z gibanjem, mimiko in zvočno spremljavo izražena pripoved o doživljanju vojne, begu pred njo, brezdomstvu, lakoti, spominih na otroštvo …

Pravzaprav so igralci na ploščadi pred Valvasorjevo knjižnico obiskovalcem izpovedovali uprizoritev iz prve roke, saj so vsi trije pod okriljem organizacije Clowns without borders delali v begunskih taboriščih, kjer so bili soočeni s problematiko pregona številnih beguncev. In če smo predstavo kot takšno občutili in dojeli laični gledalci, o kakovosti navedene uprizoritve pove tudi dejstvo, da je bila nekaj ur po uprizoritvi v Krškem igralska zasedba oz. predstava Preostali v Ljubljani s strani mednarodne strokovne žirije razglašena za najboljšo letošnjo ulično predstavo in prejela mednarodno nagrado odličnosti »urbANA ljubljANA 2019.

Ana Krška, do snidenja v letu 2020!

B. M.
« Nazaj na seznam