Časopis za pokrajino Posavje
29.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prepetih deset let Vokalne skupine Aria

Objavljeno: Sreda, 08.11.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_9052

Članice Vokalne skupine Aria so ob desetletnem jubileju pripravile navdušujoč koncert.

Sobotni koncert ob 10-letnici Vokalne skupine Aria z naslovom Prepetih 10 je pobožal ušesa poslušalcev ter jim bo ostal v lepem in trajnem spominu. Za to so v prvi vrsti poskrbele Katja Bogovič (mezzosopran, umetniška vodja skupine), Anja Bogovič, Sara Tomić (obe sopran), Anja Tomše in Ela Urek (obe alt).

Ario lahko opišemo kot dekleta, ki so se nekega dne enostavno odločila, da si želijo ukvarjati s petjem in da si tega želijo ena z drugo. Peterica dobovskih deklet redno koncertira in nastopa na kulturnih prireditvah po Sloveniji in izven meja naše države. Nastopila so že v Avstriji, Italiji in Nemčiji ter na Hrvaškem in Slovaškem. Njihov uspeh vidijo tudi stroka in kritiki, saj so se v desetih letih delovanja izjemno uspešno večkrat predstavila tako na domačih kot tudi mednarodnih tekmovanjih in domov odnesla odličja, tudi zlato. Prav tako so prejemnice priznanja KS Dobova za izredne dosežke na področju zborovskega petja, kar je plod večletnega predanega dela zborovski glasbi.
DSC_9036

Ariele, kot si same pravijo, so se predstavile s širokim repertoarjem pesmi.

Članice VS Aria širijo svoja pevska obzorja in sodelujejo z glasbeniki in glasbenimi zasedbami iz različnih ozadij, npr. s skladateljem Tinetom Becem, dirigentko Moniko Fele, Ženskim komornim zborom ČarniCe, kantavtorjem Robertom Petanom, Gasilskim pihalnim orkestrom Loče, Moškim pevskim zborom Kapele, Klapo Šufit itd.

Povezovalka koncerta Katja Stojnić je med glasbenimi premori prebirala nekatere misli in spomine članic VS Aria oz. Ariel, kot si same pravijo. Dekleta priznavajo, da je »podpora naših najbližjih in najzvestejših poslušalcev najljubša stvar, razlog, zaradi katerega delamo to, kar delamo. Stati pred ljudmi, ki nas vedno znova podpirajo, uživajo v našem petju. To je glavni motiv za nadaljnje delo.«
DSC_9083

Kot gostje so nastopili člani Vokalnega seksteta Vox Trot.

Ena od pevk je razmišljala: »Biti del ene petine Arie je v teh desetih letih postalo del moje identitete in je zagotovo ena izmed stvari, na katero sem najbolj ponosna. Lepo je imeti nekaj, v čemer zares uživam, in hkrati biti del skupine skupaj s puncami, ki jih poznam že od otroških let in s katerimi smo tudi dobre prijateljice.« »Aria je skupnost, Aria je moja družina,« pa so besede, ki so pevkam na koncertu orosile oči.
DSC_9196

Skupen nastop VS Aria in Vox Trot za zaključek koncerta


Kot gostujoča zasedba je na koncertu ob desetletnici Arie nastopil Vokalni sekstet Vox Trot v sestavi Rok Ferenčak, Marko Ferenčak, Miha Lesjak (vsi trije tenor), Domen Krkovič (bariton), Jani Srpčič in Gregor Gramc (oba bas). Za klavirsko spremljavo je poskrbela Špela Troha Ogorevc, na cajonu in tolkalih pa je bil Matevž Maček.
DSC_9147

Pavla Bunetič je pri članicah Arie prva odkrila pevski talent.


VS Aria so ob desetletnici delovanja izrekli čestitke in mnoge spodbudne besede predsednik ZKD Brežice Jože Denžič, vodja JSKD OI Brežice Simona Rožman Strnad ter predstavniki KD Zvezda Dobova, katerega sekcija je Aria, TD Dobova, KD Franc Bogovič Dobova, KD Kapele oz. MoPZ Kapele, VS Barbara in VS Solzice. Pavla Bunetič je kot učiteljica glasbe in zborovodja že v dobovski osnovni šoli v dekletih videla velike potenciale. »Ne samo, da ste lepo pele, ampak ste naravnost uživale v petju. Okoli sebe ste zbrale krog pevcev, ki se vam je pridružil, bile ste marljive, natančne, vztrajne in imele ste dar nastopanja. Bile ste trdni stebri otroškega in potem še mladinskega zbora,« je dejala ter dodala, da je vesela in ponosna, da »ste dovolile se voditi in učiti, se izobraževale in svoje glasove razvile, da se zlivajo v čudovite harmonije, ki so botrovale čarobnosti nocojšnjega večera«. Sara Tomić se je nato v imenu vseh članic Arie zahvalila občinstvu za vzajemno podporo ter da jim daje energijo in zagon za nadaljnje ustvarjanje, zvestim sponzorjem in nekaterim posameznikom.
DSC_9209

Po koncu so čestitke dekletom deževale z vseh strani.


Za zaključek je Aria zapela še skupaj z Vox Trotom, kar je bila pika na i izjemnemu pevskemu večeru v do zadnjega stola zasedeni Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam