Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prešernov rojstni dan v Društvu likovnikov Brežice proslavili s tremi decembrskimi razstavami

Objavljeno: Petek, 10.12.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
dlb_novoletne_razstave (4)

Keramična instalacija Novoletna v avli UE Brežice

V Društvu likovnikov Brežice (DLB) tudi v zadnjem mesecu tega leta ne počivajo, saj se trenutno predstavljajo z razstavami na treh lokacijah v središču Brežic.

V avli UE Brežice je postavljena keramična instalacija Novoletna, ki jo je postavila in idejno zasnovala Alenka Venišnik, poleg nje pa so razstavljavke še Mija Baškovč, Branka Ereš, Olga Piltaver, Zlatka Vučinić, Branka Benje in Jožica Petrišič. Sestavni deli instalacije so nastajali na keramični delavnici društva. Uporabljali so tehniko obojestranskega odtiskovanja in perforacije. Vsi deli so bili obojestransko glazirani in pečeni na 1050 °C. S to instalacijo so želeli člani DLB počastiti Ta veseli dan kulture, 3. december, hkrati pa naj bo instalacija v okras mesta Brežice v pričakovanju novega leta, so ob tem zapisali.
Mala novoletna b

Mala novoletna keramična instalacija v vitrinah trgovine La Tangerine (foto: DLB)


Novoletno okrasitev mesta Brežice bogati tudi razstava v vitrinah trgovine La Tangerine, kjer je bila 3. decembra, na dan rojstva Franceta Prešerna, postavljena še ena keramična instalacija z naslovom Mala novoletna, ki je v bistvu mini izvedba razstave v avli UE Brežice. Avtorice so identične kot pri zgoraj omenjeni razstavi.
dlb_novoletne_razstave (21)

Slikarska razstava Tanje Kržan v Kavarni Žagar


V Kavarni Žagar (Štafelaji pri Renati) pa je postavljena še tretja razstava DLB, in sicer se Tanja Kržan predstavlja s svojimi slikarskimi deli pod naslovom Uni. Moth. Avtorica se z grafiko ukvarja štiri leta. Kot sama pravi, je to izrazni medij, ki ji daje neizmerno širino možnosti izražanja. Njen pogost motiv je ženska. Naslov razstave skriva v svojem imenu univerzalno mater, abstraktno žensko - ptico s človeškimi lastnostmi. Dela so ustvarjena v tehniki kolagrafija, v kombinaciji visokega in globokega tiska, ki v različnih intenzivnih barvah istega motiva pri gledalcu sprožijo različne čustvene vibracije.

R. R.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»