Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pričel se je posavski pevski praznik

Objavljeno: Sobota, 12.05.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCN0954 (2)

Vsem pevskim sestavom se je zahvalila za nastop vodja sevniškega JSKD Katja Pibernik ter zborovodjem podelila priznanja za sodelovanje na pevski reviji, ki združuje in povezuje.

Včeraj se je v akustičnem prostoru boštanjske župnijske cerkve začel posavski pevski praznik - 45. Pesem Posavja, cikel štirih koncertov območne revije odraslih pevskih zasedb - delujočih zborovskih in manjših vokalnih zasedb.

Na sinočnjem koncertu se je predstavilo sedem glasbenih zasedb. Prva se je predstavila Klapa Parangal KD Ivan Kobal iz Krške vasi, ki jo vodi Franc Vegelj, nato so sledili - MePZ Društva upokojencev Senovo pod vodstvom Antona Gorenca, MoPZ Sromlje z zborovodjo Francem Vegljem, ŽPZ Mravljice z Bizeljskega z zborovodkinjo Anito Veršec, MoPZ Slavček iz Velike Doline pod vodstvom Ignaca Slakonje, MoPZ Ivan Kobal KD Ivan Kobal iz Krške vasi s Francijem Vegljem kot zborovodjem in MePZ Viva iz Brežic z zborovodkinjo Simono Rožman Strnad. Vsi nastopajoči so zapeli tri pesmi po lastnem izboru.

Pevski večer, ki ga je povezoval Vili Zupančič, strokovno pa spremljal zborovodja in organist Gregor Klančič, se je zaključil s skupnim nastopom in z rožansko ljudsko pesmijo Vuštnejša ja ni. Skupnemu pevskemu sestavu je dirigirala Simona Rožman Strnad. Obiskovalke in obiskovalci so ob zaključku izbrali tudi zbor, ki jih je s svojim nastopom najbolj navdušil. Največ glasov so namenili MePZ Viva iz Brežic, ki je prejel prehodni pokal.

Posavski pevski praznik, ki poteka v organizaciji brežiške, krške in sevniške območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, se bo nadaljeval danes z drugim koncertom ob 19. uri prav tako v župnijski cerkvi v Boštanju. Naslednja dva koncerta bosta potekala še naslednji konec tedna, in sicer 18. maja ob 19. uri na Gradu Rajhenburg in 19. maja ob 19. uri v cerkvi sv. Roka v Brežicah.  Na vseh štirih koncertih bo sodelovalo 500 pevk in pevcev pod vodstvom 22 zborovodij.

S. R.
« Nazaj na seznam