Časopis za pokrajino Posavje
26.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prihaja Sonc Festival

Objavljeno: Nedelja, 21.07.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Tanja Sonc Foto

Tanja Sonc se je na enem izmed preteklih koncertov s svojimi glasbenimi prijatelji predstavila tudi na sevniškem gradu.

V prihajajočih julijskih dneh se bo četrto leto zapored odvijal Sonc Festival – mednarodni festival komorne glasbe, poimenovan po predstavnici mlajše generacije slovenskih violinistov Tanji Sonc iz Radeč, ki se po uspešno zaključenem študiju uveljavlja tako v tujini kot doma.

»Idejo, da bi ustanovila Sonc Festival, sem dobila na Hohenstaufen Festivalu blizu Stuttgarta, kamor sem bila povabljena kar nekajkrat. Tudi moj partner organizira v Libanonu Molaeb Festival. Vsa organizacija temelji na prostovoljnem delu in toplini odnosov, ki jih v hitrem tempu življenja vsi pogrešamo. Občina Radeče nam zelo pomaga, omogoči bivanje in vadbo glasbenikov v Hiši na Magolniku. Z umetniki, ki jih povabim, skupaj muziciramo, dobro jemo in nenazadnje – vsi so navdušeni nad lepotami narave. Na Sonc Festival vsako leto povabim druge glasbenike, saj tudi v Švici, kjer živim že šest let, zelo veliko igram komorno glasbo, ki je tam zelo cenjena, in želim si, da bi tudi doma prikazala vsaj delček svojega ustvarjanja,« sporoča umetniška vodja festivala Tanja Sonc, ki v sodelovanju s priznanim radeškim hornistom Boštjanom Lipovškom pripravlja konec julija zanimiv glasbeni program za ljubitelje klasične glasbe.

Sonc festival se bo odvijal od 25. do 30. julija, in na štirih koncertih bodo nastopili: Tanja Sonc (violina), Boris Borgolotto (violina), Ribal Molaeb (viola), Marc Girard Garcia (violončelo), Boštjan Lipovšek (rog), Ognjen Popović (klarinet) in Lorenzo Cossi (klavir).

Prvi koncert bo potekal 25. julija v Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem, četrti 30. julija v Atriju Pastoralno-kulturnega centra Georgius v Piranu. V domačem kraju se bosta priznana glasbenika s svojimi glasbenimi prijatelji predstavila 26. in 28. julija v cerkvi sv. Petra v Radečah. Na prvem koncertu v domačem kraju, 26. julija, bo nastopil godalni kvartet s skladbami na plesno tematiko (tango, polka, orientalski ples), od Bacha do Piazzolle. Na drugem koncertu 28. julija bodo poleg godalcev nastopili tudi vsi ostali glasbeniki, ki bodo izvedli skladbe Klare Mlakar, Franza Schreckerja in Ernsta von Dohnanyija. Vsi koncerti se bodo pričeli ob 19.30. uri, le zaključni v Piranu ob 21. uri.

S. R., foto: osebni arhiv Tanje Sonc
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte