Časopis za pokrajino Posavje
27.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pripovedovalsko-kamišibajski večer ​Nekaj ti imam povedati

Objavljeno: Četrtek, 23.12.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
DSC_0286
V petek, 17. decembra, se je ob 18. uri v Dvorani v parku Krško zvrstil edinstven dogodek. Na pripovedovalsko-kamišibajskem večeru je zbrane z avtorskimi, ljudskimi in drugimi zgodbami nagovorilo deset pripovedovalk in kamišibajk, ki so se v letošnjem letu izobraževale v sklopu izobraževanj v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti OI Krško.

Na pobudo Tanje Cedilnik, ki je pripovedovalke pozvala k sodelovanju, je JSKD OI Krško ob podpori Valvasorjeve knjižnice Krško organiziral pripovedovalsko-kamišibajski večer, ki so ga naslovili Nekaj ti imam povedati.
 
DSC_0293
Kaj pa je pravzaprav kamišibaj? Kamišibaj je oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Slike so vložene v butaj, lesen oder. Pripovedovalec, kamišibajkar ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi. Zaradi bližine odra in vključenosti gledalcev, je pripovedovanje zgodb v obliki kamišibaja edinstvena oblika, ki je v Sloveniji vedno bolj razširjena.
 
Kot je v uvodnem nagovoru povedala Tanja Cedilnik: »Ne glede na to, ali pripovedujemo sami ali ob butajčku, odrčku in ob slikah, se s pripovedovanjem zgodb v nas prebudi delček čarobnosti. In gotovo se strinjate z mano, da če kdaj, potem je zdaj čas, ko vsi potrebujemo čarobnost, magijo. Samo pripovedovanje in uživanje ob tem je v osnovi zelo preprosto in enostavno. Slišiš zgodbo, pesem in jo poveš naprej, vendar da to storiš pred polno dvorano, pa je potrebno kar nekaj poguma«. In na ta večer so zbrale pogum in se s pripovedjo predstavile: Brina Cedilnik, Renata Miljanović, Meta Habinc, Jožica Petrišič, Ana Kržan, Ana Vovk Pezdir, Darja Dobršek, Anica Krulc, Barbara Urbanč in Tanja Cedilnik.
 
Z glasbeno pripovedjo sta dogodek zaključila odlična, mlada glasbenika Urban Cedilnik in Žan Bračun, ki svoje glasbeno znanje nadgrajujeta na Zasebni glasbeni univerzi Gustava Mahlerja v Celovcu.
 
Vir: JSKD OI Krško, foto: Valvasorjeva knjižnica Krško
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte