Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prireditev ob zaključku 9. sezone »Posavci beremo skupaj«

Objavljeno: Četrtek, 28.11.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
DSC05614
V sredo, 20. novembra, ko praznujejo slovenske splošne knjižnice, se je v Knjižnici Sevnica zaključilo deveto leto bralnega projekta »Posavci beremo skupaj«, pri katerem sodelujejo Knjižnica Brežice, Valvasorjeva knjižnica Krško in Knjižnica Sevnica.

Od 21. marca so uporabniki vseh treh knjižnic brali literarna dela domačih in tujih avtorjev, ki so dobila mesto na skrbno izbranem seznamu, sestavljenem iz 30 leposlovnih del, 5 esejističnih del in 5 pesniških zbirk. O prebranih knjigah so bralci lahko na priložene kazalke napisali tudi svoje mnenje. Če so prebrali 5 ali več knjig in oddali izpolnjene kazalke, so na zaključnem večeru prejeli knjižno nagrado v vsaki od omenjenih knjižnic. V vseh treh knjižnicah smo našteli 86 nagrajencev.
DSC05613


Gost zaključnega večera v Knjižnici Sevnica je bil dr. Samo Rugelj, publicist, založnik, urednik revije Bukla, ljubiteljski tekač in hribolazec, avtor monografij o knjižnem založništvu in izpovednih knjig na temo teka in planinstva. Njegov leposlovni prvenec, Resnica ima tvoje oči, je bil uvrščen na letošnji seznam in je bil poleg romana Pogodba Mojce Širok med največkrat izposojenimi v Knjižnici Sevnica v času trajanja bralnega projekta.  Z romanom je prvič prestopil meje resničnega in govori o bivanju posameznika v današnjem času, kako preživeti čas upokojitve, kako preživeti čas do konca življenja.
DSC05609


V sproščenem pogovoru z urednikom romana Orlandom Uršičem so obiskovalci zvedeli, da se je Rugelj kljub uspešnemu delu v farmacevtski industriji odločil za doktorat iz založniških ved in tudi za življenje, posvečeno filmu in knjigi tako poklicno kot ljubiteljsko. Ljubezen do knjig mu je že v otroštvu privzgojila mama in kasneje tudi oče, znan psihiater dr. Janez Rugelj, ki je veliko kupoval tako strokovne kot leposlovne knjige. Po smrti očeta je celo prevzel njegovo knjižnico. Kot založnik si prizadeva, da javnosti ponudijo kvalitetno literaturo. Glavno vodilo pri izdajanju knjig je vprašanje, »ali bi izdane knjige priporočil v branje svojim otrokom«.

Z zanimivim večerom se je tako zaključila še ena uspešna sezona branja in še eno uspešno sodelovanje treh knjižnic.
Bralni projekt »Posavci beremo skupaj« s svežim izborom branja pa se bo že desetič pričel spomladi 2020.

Saša Zimšek, Knjižnica Sevnica
« Nazaj na seznam