Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Projekt Re/Forma viva

Objavljeno: Torek, 31.03.2020    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Pogled na Park skulptur Forma viva

Pogled na Park skulptur Forma viva

Galerija Božidar Jakac je lansko jesen kot vodilna partnerica začela z izvajanjem dvoletnega projekta Re/Forma viva. Projekt je financiran v okviru programa Erasmus+ na področju Strateški partnerstev na področju visokošolskega izobraževanja.

Skupaj s partnerskimi institucijami (Akademija likovnih umetnosti in oblikovanja ter Naravoslovnotehniška fakulteta iz Ljubljane, Akademija likovne umetnosti Zagreb in Umetniška akademija Tallin, Estonija) so k projektu pristopili interdisciplinarno.
Aldo Shiroma Uza, Plujemo skupaj, Forma viva 2019, foto Maruša Lapuh

Aldo Shiroma Uza, Plujemo skupaj, Forma viva 2019, foto Maruša Lapuh

Z vključevanjem novih tehnologij (3D foto skeniranje in modeliranje) na področju dokumentacije kulturne dediščine v izobraževalne procese študijskih programov bodo skupaj razvijali podporo klasični muzejski dokumentaciji. Delo bo potekalo na primeru skulptur v parku Forma viva Kostanjevica na Krki, izkušnje in rezultate pa bodo delili tako med visokošolskimi institucijami kot sorodnimi parki skulptur po Evropi.

Skozi projekt bodo imele vključene izobraževalne institucije ter njihovi študenti priložnost delovanja na terenu, kjer bodo seznanjeni z izzivi,
Eisaku Tanaka, Japonski festival, Forma viva 1961

Eisaku Tanaka, Japonski festival, Forma viva 1961

s katerimi se muzeji soočajo pri svojem vsakodnevnem delu. Na podlagi izkušenj bodo skupaj razvili teoretične modele za uporabo pri izobraževanju kadrov, ki bodo v bodoče delovali na področju ohranjanja kulturne dediščine. Nove tehnologije, zlasti oblikovani 3D modeli skulptur iz parka Forma viva, pa jim bodo hkrati odprli nove možnosti tudi na področju na predstavljanja kulturne dediščine obiskovalcem in zanimivih virtualnih predstavitev.

Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva se je v Kostanjevici na Krki začel leta 1961, v zadnjem obdobju poteka vsako drugo leto. Že od vsega začetka se ga udeležujejo kiparji iz vsega sveta, ki v Kostanjevici na Krki ustvarjajo v lokalnem hrastovem lesu. V tem času je nastalo preko 130 skulptur – v parku, ki obdaja nekdanji cistercijanski samostan in Galerijo Božidar Jakac pa je danes na ogled okoli 100 skulptur. Park skulptur Forma viva je od leta 1999 vpisan v Register kulturne dediščine kot spomenik državnega pomena. Lesene skulpture razstavljene na prostem so podvržene vplivom iz okolja in naravnemu razkroju, kar je tudi ideja simpozija, ki jo uteleša ime Forma viva, v latinščini živa oblika. V Galeriji Božidar Jakac skrbijo za upočasnitev procesov propadanja z rednim vzdrževanjem parka. Ta se nenehno spreminja, saj starejša dela s časoma prepustijo mesto novim. Zanimivo je, da v parku še vedno stoji kar nekaj skulptur iz najbolj zgodnjih simpozijev, kot na primer delu japonskega kiparja Eisaka Tanake, Japonski festival, ki je nastalo na prvem simpoziju leta 1961.

Ideja za projekt se je rodila ravno iz potrebe po dokumentiranju sprememb na skulpturah, skozi sodelovanje z visokošolskimi institucijami želimo razviti načine za ohranjanje Parka skulptur Forma viva za bodoče generacije in ponuditi obiskovalcem ter širši javnosti še bolj prijetno izkušnjo pri sprehodu skozi park.

Vir: GBJ Kostanjevica na Krki
« Nazaj na seznam