Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prva samostojna razstava Tadeje Tašker

Objavljeno: Torek, 10.11.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Razstava Tadeje Tasker (7)

V prostem času se Tadeja Tašker z veseljem posveča likovnemu ustvarjanju.

V razstavnem prostoru kulturnega doma v Loki pri Zidanem Mostu se na svoji prvi samostojni likovni razstavi predstavlja 30-letna Tadeja Tašker iz hribovite vasice Radež, ki je del loške krajevne skupnosti.

Diplomirana medicinska sestra, zaposlena v Splošni bolnišnici Trbovlje, pravi, da je v njej želja po likovnem ustvarjanju tlela dalj časa. V otroštvu so jo navdihovale najlepše risane risanke, kasneje je z zanimanjem opazovala skice modnih kreatorjev in jih posnemala pri ustvarjanju skic za modna oblačila. Po nekaj spodbudnih besedah staršev, sestre, sošolk in prijateljic je pričela z risanjem portretov, kar je še vedno njena strast. »V veselje mi je, kadar z rokami ustvarim nekaj, kar nastane in ostane za spomin. Nasmeh in včasih tudi solza, ko nekomu podarim nekaj svojega, mi seže do srca,« pravi Tadeja Tašker, ki je izbor tehnik risanja in slikanja z leti počasi širila. Zadnje leto se posveča tudi slikanju, kjer z veliko radovednostjo preizkuša različne tehnike in uporablja različne mase.

Razstava Tadeje Tasker (39)

Za slikarska dela pogosto uporabi tehniko - ’sculpture painting’.

»Januarja sem začela z novo tehniko, ki se imenuje ’sculpture painting’. Gre za uporabo posebnih mas, ki se uporabljajo za 3D efekt. Maso nanašaš na platno s primerno podlago, počakaš, da se posuši, potem jo poljubno pobarvaš. Med sušenjem jo še tudi lahko oblikuješ,« pojasnjuje. Motive najde v vsakdanjem opazovanju okolice, včasih pa so vzgib za nastanek slike tudi posebna čustvena stanja. »Čas za ustvarjanje je večer ali noč. Velikokrat me sanje prebudijo in želijo, da ustvarim nekaj novega,« nadaljuje in doda, da je njena največja oboževalka in tudi ostra kritičarka njena triletna hči Oti. »Če reče, da ji slika ni všeč, zelo razmislim, kaj lahko na sliki popravim,« se nasmehne Tadeja Tašker in pokaže na abstraktno sliko, v kateri je hči videla polža. Vseh razstavljenih slik je 17 in so različnih velikosti ter motivov, ki puščajo domišljiji prosto pot.

Slike so na ogled do konca novembra, in sicer po predhodnem dogovoru na tel. št. 040 788 582 (Tadeja Tašker) ali 041 926 469 (Zoran Cvar). S. Radi
« Nazaj na seznam
»