Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prvi krški borci: Peter Jernejec

Objavljeno: Petek, 26.11.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
razstava prvi krski borci (32)

Razstava Prvi krški borci je bila odprta v letu 2015, od tedaj dalje jo vsako leto dopolnijo s predstavitvijo enega izmed članov borbene skupine.

Na prvi decembrski dan bodo v Mestnem muzeju Krško stalno muzejsko razstavo, posvečeno odporniški skupini Prvi krški borci, dopolnili s predstavitvijo člana odporniške skupine Petra Jernejca.

Peter Jernejec je po študiju v Zagrebu leta 1940 prišel v Krško, kjer se je seznanil s sekretarjem KPS za Posavje Maksom Strmeckijem. Kot razgledana intelektualca in politična aktivista sta okrog sebe zbirala napredne krške mladince. Ko se je Strmecki zaradi političnega delovanja in s tem povezane nevarnosti umaknil v Ljubljano, je delo z mladimi nadaljeval Peter Jernejec. Konec maja ali v začetku junija 1941 jih je povezal v diverzantsko skupino in postal njihov vodja.

Zaradi spoštovanja ukrepov ob epidemiji bodo odprtje dopolnjene razstave v muzeju izvedli v prilagojeni obliki z individualnimi ogledi. Življenjsko pot Petra Jernejca bo obiskovalcem v sredo, 1. 12., med 14. in 16. uro v živo predstavljala zgodovinarka, upokojena kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije in avtorica razstave, Irena Fürst.

Vir: MMK, foto: arhiv PO
 
« Nazaj na seznam
»