Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Radogost posvečen Cankarjevemu spominu

Objavljeno: Ponedeljek, 31.12.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
Radogost, dec. 2018 (87)

Del razstavljenih del, posvečenih Ivanu Cankarju, so tudi karikature novomeškega karikaturista Branka Babića.

Letošnje Cankarjevo leto, v spomin na stoletnico smrti pesnika, pisatelja in dramatika Ivana Cankarja, se izteka. Eden izmed dogodkov, ki je spomnil na velikana slovenske besedne umetnosti, je bil tudi letošnji zadnji Radogost, ki se odvija enkrat mesečno na sevniškem gradu.

Gostitelj kulturnega in umetniškega večera Rudi Stopar je prvo sredo v decembru spominsko razstavo osmih izbranih slikarjev posvetil umetniku, čigar leto se z današnjim dnem zaključuje. V grajskem oknu Radogost ter v Mosconovi in v Stari galeriji bodo še prvi teden v januarju na ogled slikarska dela Pavle Černigoj, Andreja Komočarja, Tatjane Potokar, Marije Smolič, Branka Babiča, Andreja Blažono, Antona Klakočarja in Andreja Pinteriča, ki so ustvarjali svoja slikarska dela na temo Ivana Cankarja.

Ob tem je sevniški besedni in likovni umetnik Rudi Stopar dejal: »Vsi avtorji, brez izjeme, nas budijo k zavesti, da se moramo tudi danes mnogo naučiti iz naše pretekle, pobegle dobe. Marsikaj bi ob razmišljanju naših slikarjev in samega Cankarja bilo danes lažje in pristneje živeti; sploh zato, ker nas kljub razkošju potrošništva spremlja ubogost duha in žal tudi siromaštva. Čas, ki ga živimo, kljub napredku ne zadovoljuje ljudi, ker je preveč vseenosti, grandioznosti, narcisoidnosti in strahu. Kakor Prešeren si tudi Cankar zasluži kulturni praznik, da nas vsaj kakšen dan osvesti lastne nemarnosti in poglobi izgubljeno domoljubje ter poglobi medsebojno človeškost.«

V spremljevalnem kulturnem programu, ki se je odvijal v grajski kapeli, so sodelovale članice ženske pevske skupine Up iz Dobove ter literarne ustvarjalke sevniške skupine Sev, ki jo je pred 18. leti ustanovil Rudi Stopar, a je kmalu prenehala z delovanjem. Po daljšem premoru literarna skupina, ki jo je k ponovnemu delovanju spodbudila Tanja Košar, vodi pa jo Tanja Mencin, članici pa sta še Jana Cvirn, Zdravka Brečko in Anica Perme, ponovno deluje pod istim imenom.

S. R.


 
« Nazaj na seznam
»