Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Razgledi« nastali na Velikem Trnu

Objavljeno: Sobota, 26.09.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
_DSC3396

Zbrani na otvoritvi.

Člani Društva likovnikov Krško OKO so 24. septembra v avli Kulturnega doma Krško pripravili otvoritev likovne razstave, ki so jo poimenovali Razgledi. Dela so produkt društvenega projekta Ex-tempore Krško 2020 in so jih pod mentorstvom akademskega slikarja Janeza Kovačiča ustvarjali na Velikem Trnu, kamor so povabili tudi slikarje iz drugih društev. Z njimi sta slikali članici Likovne družine Dobova in LKD Mavrica iz Novega mesta.

Predsednica društva Branka Benje je v nagovoru zbranim dejala: »Poglede tistega dne smo ujeli na platno takšne, kakršni so v naravi sami. Večinoma realistične, pa tudi abstraktne, ob tem so nas vodili nasveti mentorja. Bistvo Ex-tempora  je v tem, da v danem in omejenem času nastanejo likovna dela. Gre za neponovljivost igre barv in svetlob, ki se porodijo tistega dne v naravi, za minljivost trenutka in časa, ki ostane večen le na platnu.« Benjeva je nadaljevala, da so imeli udeleženci privilegij in so mentorja lahko spremljali, kako je slikal na svoje platno z oljnimi barvami. »Zraven je komentiral svoje poteze s čopičem in izbor barv. Prvič smo doživeli takšno podajanje znanja. Bili smo zelo navdušeni,« je še povedala predsednica in k besedi povabila Kovačiča. Ta je med drugim izrazil, da so imeli udeleženci optimističen pogled na slikanje, vživeli so se v stik z naravo in ga s tem izredno navdušili. »Imate čudovito pokrajino in priporočam, da jo vedno znova pogledate z drugega konca. Opažam, da je v vas velika sproščenost pri slikanju, nekateri imate izreden talent in občutek za barve. Tehnika je učljiva, da se jo naučiti, vse ostalo pa je veliko težje,« je podajal Kovačič in jim še položil na srce, naj bodo pri slikanju do sebe pošteni, ko delo naslikajo, ga naj odložijo, saj se je potrebno spočiti in kasneje pogledati z drugega zornega kota. Vsem pa je čestital tudi za izraženo enotnost, ki se je čutila ves čas med ustvarjanjem.

V glasbenem  programu je nastopila flavtistka Glasbene šole Krško Hajdi Haler, ki se uči igranja pri Andreji Istenič Lipovšek, na klavirju jo je spremljal Lucijan Cetin.

M. H.


 
« Nazaj na seznam