Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava 40 stopinj MePZ Bistrica ob Sotli

Objavljeno: Torek, 11.05.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
razstavaMePZ

Darija Hohnjec, predsednica zbora in 34 let članica zbora

MePZ Bistrica ob Sotli že štiri desetletja bogati kulturno dogajanje v Bistrici ob Sotli. Povezuje ljudi, širi ljubezen do petja in z ubranim petjem domači kraj predstavlja na velikih in majhnih odrih doma pa tudi preko občinskih, regijskih in državnih meja. Ob tem jubileju v krajevni knjižnici Bistrica ob Sotli pripravljamo razstavo, ki na kratko povzema teh štirideset velikih stopinj.

Pevski zbori so v Sloveniji najbolj zastopana kulturno-umetniška društvena dejavnost in to z dolgo tradicijo. Trenutna ocena delujočih zborov pri nas, ki jo je podal Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, je med 2500 in 3000 zbori, vključno s šolskimi otroškimi, mladinskimi in cerkvenimi. Vanje je vključenih kar 80.000 aktivnih pevcev. Zbori so pomembno gonilo kulturnega in družabnega življenja v krajih. Ubrano petje, harmonija glasov in harmonija dobrih medsebojnih odnosov se ob nastopih z zbora prenaša na poslušalce in tako prispeva h kvaliteti življenja tako članov zbora kot tudi cele skupnosti.
Darja in Janez

Darja Drašler Babič in Janez Drašler, ustanovna člana zbora, v katerem prepevata že 40 let


Zborovsko petje v Bistrici ob Sotli beležimo že od začetka 20. stoletja, ko je bila aktivna dekliška Marijina družba, ki je gojila predvsem cerkveno petje. Izpostaviti moramo domačina in organista Jožeta Novaka, ki je sicer v predvsem cerkveni repertoar dodajal tudi svoje pesmi. Leta 1925 je bil v okviru Katoliško-prosvetnega društva ustanovljen pevski odsek "Grmada" z mešanim, ženskim in moškim pevskim zborom, ki se je prvič predstavil občinstvu v predpustnem času leta 1928 v Drofenikovi dvorani.
franci

Franci Černelč, zborovodja med 1982 in 2006


Krstni nastop današnjega MePZ Bistrica ob Sotli je bil konec novembra 1981, ob takratnem prazniku krajevne skupnosti. V štirih desetletjih se je spletlo tesnih prijateljskih vezi, ustvarilo prijetnih spominov, spisalo zgodb, ki nam vsem lepšajo življenje. Nekatere izmed njih smo v Knjižnici Šmarje pri Jelšah zbrali in posneli. Kratek video si boste lahko ogledali v Tednu ljubiteljske kulture, v soboto, 22. maja 2021, ob 20. uri na YouTube kanalu Knjižnice Šmarje pri Jelšah, kjer bo ogled mogoč tudi po premieri.

Na YouTube kanalu Knjižnice Šmarje pri Jelšah pa si lahko ogledate tudi kratek video s povabilom, da se sprehodite po 40 stopinjah MePZ Bistrica ob Sotli. Ob svečanem dogodku je Knjižnica Šmarje pri Jelšah izdala tudi katalog. Razstavo je postavil MePZ Bistrica ob Sotli v sodelovanju s Knjižnico Šmarje pri Jelšah - enota Bistrica ob Sotli in ob podpori Občine Bistrica ob Sotli ter podjetja DS Smith iz Brestanice.

Vabljeni v prostore krajevne knjižnice Bistrica ob Sotli, kjer si lahko v času uradnih ur knjižnice ali po vnaprej dogovorjenem terminu ogledate razstavo. Seveda v skladu z aktualnimi navodili in priporočili NIJZ ter skladno z zakonodajo.

Razstava bo odprta vse do 8. oktobra 2021.

Zapisala: Irena Černelč, Knjižnica Šmarje pri Jelšah - enota Bistrica ob Sotli
Foto: dr. Marko Samec in Žiga Lah Koštomaj

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam