Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava »Diptih« Tanje Sokolov Boh

Objavljeno: Petek, 18.09.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0227

Umetnica Tanja Sokolov Boh s šopkom rož

V krški Dvorani v parku je v četrtek v okviru Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti OI Krško v sodelovanju z Valvasorjevo knjižnico Krško ob podpori Občine Krško potekal zadnji Poletni večer v parku, na katerem so slavnostno odprli razstavo umetnice Tanje Sokolov Boh z naslovom »Diptih«.

Večer se je pričel z nastopom vokalistke Anje Kramar in Mihe Koretiča na kitari, ki sta večer z izvajanjem slovenskih popevk povezala v strnjeno celoto. Kramarjeva je kot prvo skladbo odpela znamenito popevko »Poletna noč«, Koretič pa jo je virtuozno spremljal na kitari.
DSC_0228

Večer sta glasbeno popestrila Miha Koretič (kitara) in Anja Kramar (vokal).


Sledil je uvodni pozdrav Boštjana Arha, organizatorja kulturnega programa pri JSKD OI Krško, v katerem je pozdravil in nagovoril vse prisotne na kiparsko-slikarski razstavi keramičnih eksponatov in slik Sokolov Bohove.

O Sokolov Bohovi je Arh povedal, da živi in ustvarja v Škofji Loki. »Diplomantka ljubljanske Fakultete za elektrotehniko znanje o keramiki pridobiva na tečajih pri Dubravki Urban in Lučki Šičarov, likovne teorije in prakse pa se uči na tečajih in delavnicah pri akademskih slikarjih Tonetu Račkem in Dušanu Fišerju,« je dodal. Pri tem je tudi izpostavil, da je imela Sokolov Bohova leta 2009 in 2018 samostojni razstavi v Škofji Loki in v Kamniku.

Naslednja je prisotne nagovorila Tinka Vukič, vodja JSKD OI Krško, ki je vsem izrekla toplo dobrodošlico, nato pa je predstavila spremno besedo k razstavi, ki jo je napisala kuratorka Nuša Podgornik. Opisala je razstavljena umetniška dela Sokolov Bohove; gre za slike in keramiko oz. opus obuval iz terakote z engobo; ime razstave, tj. Diptih, pa nakazuje, da »je sestavljena iz dveh fizično ločenih delov, ki sta vsebinsko in simbolno povezana«.

Sokolov Bohova je za ambient Dvorane v parku ustvarila posebne slike, ki se poigravajo s črto, ploskvijo, prostorom in organskimi prvinami; gre za 8 slik oz. kompozicij v tehniki akrila na papirju na belih kapa ploščah, ki predstavljajo določeno kronološko zaporedje. Odražajo »zvočnost, svetlobnost in imajo svojo lastno svetilnost«, tako je o delih Sokolov Bohove zapisala Podgornikova.

V omenjenih delih se torej »sakralno vzpostavi na novo«, gre za »navdihujoč prostor«, za simetrijo del; sakralno predstavljajo slike, posvetno pa razstavljeni keramični čevlji, je še zapisala likovna kritičarka Podgornikova.

Vse zbrane je nagovorila tudi podžupanja Občine Krško Ana Somrak, ki je uradno odprla razstavo. Povedala je, da je »Dvorana v parku danes biser infrastrukture«, zahvalila se je kulturnikom in glasbenikom, da »napolnijo naše duše«, čestitala pa je tudi Sokolov Bohovi za razstavo ter vsem ustvarjalcem in gostom zaželela lep večer. Dejala je še, da so umetnikom »časi nenaklonjeni, a bomo našli pot do lepših, boljših časov«.

Nekaj toplih besed je prisotnim namenila še avtorica razstave Sokolov Bohova in jih povabila na ogled razstavljenih del.
V imenu JSKD OI Krško se je Arh zahvalil vsem, ki so poskrbeli, da je bil zadnji Poletni večer v parku res prijeten: zahvalil se je vokalistki Kramarjevi, kitaristu Koretiču, Valvasorjevi knjižnici Krško ter Občini Krško, prisotni pa so si nato ogledali uradno odprto razstavo.
 
A. K.
« Nazaj na seznam