Časopis za pokrajino Posavje
27.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava Evropa in Evropejci 1950–2020 v kostanjeviški knjižnici

Objavljeno: Četrtek, 11.11.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
IMG_7768
Na stenah kostanjeviške knjižnice si v prvi polovici letošnjega novembra lahko ogledate razstavo "Evropa in Evropejci 1950–2020", ki obeležuje 70. obletnico nastanka Schumanove deklaracije.

Izvirno razstavo je pripravil Zgodovinski arhiv Evropske Unije v Firencah, ki deluje v sklopu tamkajšnjega Inštituta Evropske univerze. Razstava je bila prevedena v več jezikov, med drugim tudi v slovenskega. V času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije ta razstava v sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije gostuje po državi. Tako je ob pomoči Občine Kostanjevica na Krki, trenutno na ogled v knjižnici. 
IMG_7771

Na predlog francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana ter vizije industrialca Jeana Monneta je 9. maja 1950 nastal dokument z vizijo skupne francoske in nemške proizvodnje premoga in jekla. Schumanova deklaracija izraža prepričanje, da bi bila skupni trg za premog in jeklo v pomoč evropskim gospodarstvom, ki so bila po vojni na kolenih. Deklaracija je odpirala vrata vsem državam, ki so želele sodelovati. Evropa bo zgrajena s konkretnimi dosežki, ki bodo najprej ustvarili dejansko solidarnost, je bilo zapisano. Ustanovitev Evropske skupnosti za premog in jeklo je okrepila cilj oblikovanja širšega notranjega trga z namenom povečanja gospodarske rasti in odpravo trgovinskih ovir med evropskimi državami. Evropski projekt se je razširil na gospodarstvo, kmetijstvo, okolje, socialna in druga politična vprašanja, predvsem pa na zagotavljanje nenehnega razvoja in miru, ter vzdrževanja miroljubnih odnosov.
IMG_7778


Schumanova deklaracija je sprožila proces Evropske integracije. Je prelomnica v zgodovini Evrope. V manj kot 70 letih se je oblikovala Evropska unija s 27 članicami. Ta proces ni bil enostaven, niti vnaprej določen, a je na koncu spodbudil vedno širšo mrežo odnosov med evropskimi državami.
 
Razstava dokumentov, fotografij in zapisov je namenjena ozaveščanju o pomembnosti Schumanove deklaracije za zgodovino evropskega povezovanja in spodbuja k razmišljanju o njenem pomenu v današnji Evropi in njeni prihodnosti. Prvi del je razdeljen na pet tematskih sklopov, katerih vodilo so ključna gesla Schumanove deklaracije: mir, solidarnost, združevanje, odprtost in sodelovanje. Drugi del omogoča stik s posamezniki, ki so bili vključeni v proces evropskega povezovanja ali so kako drugače povezani z njim. Predstavlja njihov vpogled na to, kaj pomeni biti Evropejec danes in kaj je to pomenilo v preteklosti. V zaključku razstave si zastavimo vprašanje, kaj EU pomeni za nas, za mene. Razstavo spremlja tudi brošura z mnogimi dejstvi o integraciji. 

Razstavo v Kostanjevici smo želeli zaključiti s pogovorom z Evropskim poslancem Francem Bogovičem, ki je v Evropskem parlamentu med drugimi funkcijami tudi sopredsednik Medskupine za podeželska, gorska in oddaljena območja (RUMRA) in pametne vasi ter podpredsednik Medskupine za podnebne spremembe, biotsko raznovrstnost in trajnostni razvoj. Gotovo bi bilo zanimivo iz prve roke slišati o delovanju te institucije, ki vpliva tudi na naša življenja. Ker je trenutna epidemiološka situacija pri nas precej resna, smo sklenili ta pogovor premakniti v čase, ko bomo lažje dihali in bili manj zaskrbljeni zaradi virusov. Že sedaj vabljeni za nekoč v prihodnosti in danes, jutri ter prihodnji teden na ogled razstave v kostanjeviško knjižnico, kjer upoštevamo vse ukrepe in navodila pristojnih služb, da bi zamejili virus. 

Vir: Valvasorjeva knjižnica Krško, enota Kostanjevica na Krki
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

27.04.2021 | Redakcija

Riba naj bo večkrat na jedilniku

10.04.2019 | Redakcija

Z nasmehom na obrazu