Časopis za pokrajino Posavje
6.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava fotografij v stari sevniški kovačnici, ki bi lahko postala etnološki muzej

Objavljeno: Sreda, 16.12.2009    Rubrika: KULTURA
Razstava fotografij v stari sevniški kovačnici, ki bi lahko postala etnološki muzej Včasih je v eni najstarejših sevniških ulic pod sevniškim gradom, v Florjanski ulici, delovala kovačnica Staroveških. Le-ta že nekaj let sameva, vendar je prostor še vedno lepo ohranjen in prav tako številna kovaška orodja v njem.

V želji, da bi se nekdanja stara sevniška kovačnica uredila v etnološki muzej (o tem so v eni izmed svojih raziskovalnih nalog že pisali dijaki SŠ Sevnica), je imel v prostorih nekdanje kovačnice svojo razstavo fotografij ljubiteljski fotograf Jože Teraž. Za postavitev razstave v neobičajnem okolju se je odločil, ker se je rodil v bližini te kovačnice in v njenem okolju preživel svoja najlepša otroška in najstniška leta.

Ogenj in oblikovanje vročega železa ter toplota, ki se je širila po prostoru, zvok razbijanja kladiva kovaškega mojstra po nakovalu in še marsikaj drugega, Teraža še danes navdajata s posebno toplino, ki bi jo želel ohraniti tudi za zanamce. Pred desetletji so v Sevnici delovale štiri kovačnice, sevniški kovaški mojstri pa so bili zelo cenjeni in zato so obiskovalci na otvoritvi razstave fotografij domačina Jožeta Teraža podprli njegovo pobudo in množično podpisovali peticijo, da bi se kovačnica ohranila in postala etnološki muzej.

Utrinki v fotogaleriji.

S.R., foto: L.M.

« Nazaj na seznam