Časopis za pokrajino Posavje
20.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava Lenarta Polšaka, slikarja, vinorejca in čebelarja

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Razstava Lenarta Polšaka, slikarja, vinorejca in čebelarja Društvo za oživitev mesta Brežice, JSKD - OI Brežice ter ZPT Brežice so v torek, 26. oktobra, v Mestni hiši pripravili otvoritev razstave Lenarta Polšaka. Avtorica razstave je dr. Ivanka Počkar, ki je ob raziskovanju in zbiranju Polšakovih del zapisala, da je bil avtor »zapisovalec dediščine s čopičem«. Pri razstavi je sodelovala tudi Polšakova vnukinja, umetnostna zgodovinarka Rajka Bračun Sova, razstava pa je pripravljena v počastitev praznika občine Brežice.

Ob zbiranju slikarskega gradiva - razstavljenih jih je 28 šestnajstih imetnikov - in raziskovanju Polšakovega življenja je etnologinja dr. Ivanka Počkar med zanimivimi podrobnostmi množici prisotnih povedala, da to ni samo razstava slik - je pripoved o vrednotenju, skrbi, varovanju in navezanosti na Polšakove slike ter s tem najbolj resnična pripoved o odnosu do naše kulturne dediščine. In seveda pripoved o slikarju, ki je črpal snov iz navezanosti in iskrenosti do domačega okolja. Preživljal se je z vinogradništvom in čebelarstvom, natočil je tudi po tisoč litrov medu na leto. A za tokratno razstavo so izmed vseh zbrane prav tiste slike, ki predstavljajo našo dediščino, veliko število del pa predstavlja edini dokument o danes izginuli stavbni dediščini.

Slikar je od malega živel med vinogradi, njivami, travniki in gozdovi, rojen pri Svetem Vidu v vinorodnem Kostanjku, v sedanji občini Krško. Po koncu prve svetovne vojne se je družina preselila v prav tako vinorodne Sromlje v občini Brežice, Lenart pa je bil osmi otrok Filipa in Marije. Edinstven je bil v pretanjenem čutu za umetnost in razvijanju slikarskih spretnosti, oboje je nadgrajeval sam in s pomočjo akademsko izobraženih slikarjev: Sonje Vončina Šegula ter profesorjev Franja Stiplovška in Miroslava Kuglerja. Večina, ki jih je o slikarju povpraševala dr. Počkarjeva, se je izrekla, da je bil prijazen in zelo čeden mož, mladosten, urejenega videza, uglajenega vedenja in samozavestne drže. Rad je imel otroke in živali.

Doslej je bilo evidentiranih preko 70 Polšakovih slik, sleherna ima svojo življenjsko zgodbo, nekatere so na svoji življenjski poti utrpele manjše poškodbe. Je sicer razstavljal, vendar je doslej izpričana le ena njegova samostojna razstava - postavljena je bila skoraj pred natanko 30 leti na sevniškem gradu.

Pri Polšaku so radi naročali slike svojih domačij ali posameznih stavb, ki so osrednji motiv razstave. Dr. Počkarjeva se je zahvalila vsem, ki so posodili slike, kot tudi drugim imetnikom, ki so bili pripravljeni s Polšakom sodelovati, sodelovati pa tudi z njo, ko je zbirala ustna izročila ter bogato pripoved hudomušno sklenila: »Je natanko 30 let od slikarjeve smrti. Če bi učakal današnji dan, prihodnji teden bi slavil 94. rojstni dan, bi bil Lenart Polšak nocoj gotovo dobre volje.«

Predsednica Društva za oživitev mesta Brežice Alenka Černelič Krošelj je povezovala program, Ljudski pevci Sromlje pa so množici pričarali okolje, v katerem je ustvarjal in delal Lenart Polšak.N. Jenko S.

 

 

« Nazaj na seznam