Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava likovnih del družine Bregar v Galeriji Krmelj

Objavljeno: Sobota, 20.05.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
Razstava, Bregar (31)

Odprtje razstave sta popestrila folklorni ...

V Galeriji Krmelj je do 5. junija na ogled (po predhodni najavi) nova razstava. Na njej so razstavljena izbrana slikarska dela, vitraži in lesene skulpture družine Bregar iz Hinjc pri Krmelju.

Razstava, druzina Bregar (5)

... in glasbeni nastop.

Najstarejši Viktor Bregar, ki je bil rojen leta 1939, je že v rani mladosti pokazal talent za slikanje in risanje in prav tako njegova štiri leta mlajša sestra Antonija ter šest let mlajši brat Bruno. Likovno nadarjeni so tudi njihovi otroci in vnuki, vendar se na razstavi predstavlja samo Brunov sin Davor.

Razstava, Bregar (26)

Odprtja sta se udeležila Bruno Bregar in njegova sestra Antonija.

Razstava je sestavljena iz štirih likovnih sklopov – vitražev Bruna Bregarja, risb Viktorja Bregarja, akrilnih slik Antonije Bregar, poročene Petrič, ter lesenih skulptur Davorja Bregarja. O razstavljenih delih je likovni pedagog Tone Zgonec povedal, da imajo vitraži v večini primerov dekorativno vlogo, saj gre za spoj načrtno oblikovanih steklenih kosov, ki so povezani v celoto. Večinoma se uporabljajo za zasteklitve oken ali vrat, lahko pa je tudi samostojen umetniški izdelek. Čarobnost vitraža zažari v vsej svoji lepoti takrat, kadar skozi njega pada sončna svetloba, zato ga velja premišljeno namestiti. O razstavljenih slikah je dejal, da bi jih lahko avtorica razstavila v kateri koli galeriji, saj izpolnjuje vse kriterije – od barvnega kontrasta, barvne izpovednosti do motivov. V risbah je odkrival umetnikov perfekcionizem – v njih je vidno, da ga zanimajo tudi najmanjši detajli, ki jih prikaže na izjemen način. »Viktorjeve risbe kažejo čustveno navezanost na stvari, ki so vidne v naravi, v okolju,« je omenil ter se ozrl po narisanih kozolcih. Med razstavljenimi skulpturami je veliko zanimanje požel razstavljen lesen torzo (gornji del upodobitve človeškega telesa brez glave in udov).

Na odprtju razstave, ki je potekala 11. maja, je prijeten kulturni program oblikovala otroška folklorna skupina Žarek OŠ Krmelj, ki deluje pod vodstvom Metke Podlogar in Ksenije Vene. S svojim vokalom je prireditev obogatila učenka Ela Kolenc ob glasbeni spremljavi Sonje Kugonič na flavti in Anje Grošelj na kitari. Zbrane sta nagovorili vodja likovne sekcije Ana Hočevar in predsednica Društva Svoboda Krmelj Nevenka Flajs. Prireditev je povezovala Petra Meserko.

S. R., foto: N. F., S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»