Časopis za pokrajino Posavje
18.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava na prostem brežiških »Verigarjev«

Objavljeno: Sobota, 29.05.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
drustvo_verigar_brezice_razstava_180_let_poste (24)

Razstava na prostem o 180-letnici pošte in poštnega žiga v Brežicah ter delu članov Društva zbirateljev Verigar Brežice je postavljena na zelenici ob gradu na Prešernovi cesti.

Člani Društva zbirateljev Verigar iz Brežic so v četrtek simbolično odprli razstavo na prostem o 180-letnici pošte in poštnega žiga v Brežicah. Odločili so se, da razstavo iz prostora pred Viteško dvorano gradu Brežice – tam so jo postavili tik pred 1. decembrom lani, na ta datum je bila namreč leta 1840 ustanovljena pošta v Brežicah, ki je imela prvi sedež v gradu – prestavijo na zelenico ob gradu na Prešernovi cesti, saj bo dostopna vsakomur, ki bo šel mimo, ne nazadnje pa s tem tudi opozorijo nase in predstavijo svoje zbirateljske aktivnosti.

Ob 180-letnici pošte v Brežicah izdani znamka, žig in kuverta

drustvo_verigar_brezice_razstava_180_let_poste (27)

Gregor Avsec (levo) in Aleksander Rožman sta pripravila vsak svoj del za razstavo.

Razstavo so pripravili brežiški »Verigarji« Vekoslav Krahulec, Gregor Avsec, Aleksander Rožman in žal že pokojni Franjo B. Gregl. Kot nam je razložil Krahulec, so v društvu ob omenjenem jubileju brežiške pošte izdelali priložnostno osebno znamko (izdala jo je Pošta Slovenije, na njej je nova brežiška pošta, ki deluje od leta 2006 dalje), žig in kuverto, kar je vidno na začetnem razstavnem panoju, na katerem so tudi še eden prvih poštnih žigov pošte Brežice (z napisom Rann), avtobus, ki je vozil pošto na relaciji Brežice–Novo mesto, in otroci, ki sedijo v poštnih vozičkih, ter vsi zaposleni na pošti Brežice leta 1937. Razstava je razdeljena na dva dela – od samih začetkov pošte do leta 1945 oz. konca druge svetovne vojne (zbral Rožman) in od 1945 do 2015 (zbral Avsec). Kot je še omenil, so jo pripravili z veliko pomočjo zgodovinarke Maje Marinčič iz Posavskega muzeja Brežice, ki je z raziskovanjem in pomočjo Zgodovinskega arhiva Celje prišla do podatkov in prvih časopisnih objav o pošti v Brežicah. Na panojih so vidni tudi poštni žigi od 1840. leta dalje pa vse do danes. »Filatelisti delimo obdobje na predfilatelistično, ko še ni bilo znamk, ampak samo žigi. Nekje od leta 1850 pa se že začnejo pojavljati prve znamke in takrat se začne filatelistično obdobje,« je pojasnil Krahulec, ki je kot eno od zanimivosti na razstavi omenil tudi pomožne pošte (npr. Župelevec, Stara vas, Globoko), ki so sicer pripadale pošti Brežice, a so imele svoje žige.
drustvo_verigar_brezice_razstava_180_let_poste (7)

Na ogled razstave sta poleg nekaterih brežiških »Verigarjev« prišli tudi direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj in zgodovinarka v muzeju Maja Marinčič.


Pregled izdanih dotiskov brežiških »Verigarjev«

Na panojih je na ogled tudi vse, kar so člani brežiškega društva Verigar v letih delovanja izdali v povezavi s pošto, od kuvert do spominskih žigov. Avgusta 1992 je pošta dobila nov strojni žig in dotisk 4 SIT dopisnice brežiških zbirateljev z likom verigarja je eden prvih priznanih dotiskov v Sloveniji. Med drugim so se povezali tudi z olimpijskim prvakom Primožem Kozmusom, ki so ga upodobili na dnevnem in priložnostnem žigu. Na zadnjem razstavnem panoju pa je možno videti 16 dotiskov oz. ovitkov kuvert, ki so jih »Verigarji« izdelali v zadnjih desetletjih. Skupno vsem je, da so z osebnimi znamkami Pošte Slovenije in priložnostnimi poštnimi žigi pošte Brežice v spomin na različne stvari in dogodke, kot npr. Kozmusove naslove olimpijskega podprvaka ter svetovnega prvaka in podprvaka, Viteško dvorano, 100 let vodovodnega stolpa, 660 let mestnih pravic Brežic, 500 let vseslovenskega kmečkega upora, 70 let Knjižnice Brežice, stoletnico brežiškega potresa, otvoritev HE Brežice, 100-letnico Verigarjev, 70 let Posavskega muzeja Brežice itd.

Vabijo nove člane

V Društvu Verigarjev Brežice, ki mu trenutno predseduje Konrad Kajtna, so ob pregledu arhiva prišli do spoznanja, da je društvo prvič začelo delovati že leta 1950 in z nekaj vmesnimi prekinitvami je aktivno še danes. Imajo skoraj 20 članov, ker pa je zagotovo še kje kak strasten zbiratelj, vabijo vse zainteresirane, da pridejo kdaj na njihova redna srečanja, ki so ob četrtkih pod večer v prostorih društva v stavbi Doma kulture Brežice.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam