Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava, namenjena Savi in ribolovu

Objavljeno: Sreda, 09.09.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Razstava Riba je IN (2)

V bližini sevniške železniške postaje je na ogled zanimiva in poučna ulična razstava o zgodovini ribolova na Sevniškem.

V sklopu projekta »Riba je IN« je Občina Sevnica v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice pripravila razstavo na prostem (pri spomeniku NOB v bližini sevniške železniške postaje) na temo reke Save in sladkovodnih rib.

Avtorja vsebinskega dela razstave, Boštjan Kolar in Marko Berkovič (oblikovno jo je zasnovala sevniška oblikovalka Ana Jazbec, večje število fotografij pa je prispeval sevniški kronist časa skozi fotografski objektiv Ljubo Motore), prikazujeta pomemben del sevniške zgodovine in tudi sedanjosti v povezavi z ribolovom na Savi. Le-ta ima korenine v davni preteklosti, o čemer pričajo tudi arheološke izkopanine in najdeni predmeti, namenjeni ribolovu – kovinska igla za šivanje ribiške mreže, osti, trnek in kamnit obtežilnik za mrežo, ki so jih našli pri arheoloških izkopavanjih na Logu pri Sevnici leta 2008. To pomeni, da so ribe že od nekdaj pomembna hrana naših prednikov.

Razstava Riba je IN (14)

Ob drstenju podusti v reki Mirni pri Dolenjem Boštanju so ribe v vreče iz jute lovile tudi ženske.

»Na Savi niso lovili le z rečnega brega, ampak tudi iz čolna …« je del zapisa na enem izmed lično oblikovanih panojev. Na drugem lahko beremo, da so graščaki tržanom in kmetom večkrat vzeli pravico do ribolova, zato je velikokrat prihajalo do sporov. Rib pa niso lovili samo ribiči, temveč so se v mrzlo vodo podale tudi ženske. Ob drstenju podusti v reki Mirni pri Dolenjem Boštanju so se v večernih urah v zgodnji pomladi odrasle ženske v skupini podale na ribolov s posebnimi vrečami iz jute, ki so si jih pripasale okoli pasu, ter vanje z golimi rokami metale ribe ...

In če je bil v preteklosti ribolov namenjen predvsem zagotavljanju hrane, danes predstavlja predvsem aktivnosti za prosti čas, kot rekreacijski ribolov. Le-ta se izvaja z dnevno ali tedensko ribolovno dovolilnico in s predpisano ribiško opremo. Za urejene ribiške trase in prostore, ki so primerni tudi za invalidne osebe, skrbi Ribiška družina Sevnica. Ribiči povedo, da v Savi živi več kot 50 različnih vrst rib, najbolj pogoste pa so podust, platnica, klen, mrena, sulec, ščuka, som, krap in smuč.

S. R.
« Nazaj na seznam