Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava Naša šola praznuje na OŠ Jurija Dalmatina

Objavljeno: Torek, 07.12.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
A7301936

Razstavo so pripravili v zbornici šole

V letošnjem letu Krčani obeležujemo veličastnih 50 let, odkar so prvi učenci prestopili prag nove osnovnošolske stavbe na Vidmu. Nova šola je bila pomembna pridobitev za kraj in širše območje Posavja. Po 50. letih obstoja šola ne kaže, da bi jo načel zob časa, saj je bila pred kratkim v celoti obnovljena in ostaja tudi v tem času sodoben hram izobraževanja mladih umov.

šola je hitro zrasla na zemljišču nekdanjega sadovnjaka

Razstavo so si ogledali tako učenci predmetne kot razredne stopnje

To šolsko leto je zato za učence in zaposlene na Osnovni šoli Jurija Dalmatina Krško prav posebno. Že prvi šolski dan novega šolskega leta smo začeli s kratko kulturno prireditvijo ob 50. letnici šole, s katero smo otvorili niz aktivnosti in dogodkov v tem jubilejnem šolskem letu. Ob neformalnem prazniku Ta veseli dan kulture smo na začetku decembra v zbornici šole pripravili razstavo ob 50. letnici šole. V vlogi kustosinj sta se zelo uspešno preizkusili devetošolki Tinkara Kranjčevič in Noelle Benje, ki sta učence razredne in predmetne stopnje popeljali skozi razstavo. Odziv učencev in zaposlenih na razstavo je bil zelo dober. Naša želja je, da bi ob izboljšanju epidemioloških razmer razstavo lahko ponovno pripravili tudi za zunanje obiskovalce.

Petra Gajski in Maja Mirt Jakše, avtorici razstave ob 50. letnici OŠ Jurija Dalmatina Krško

Preta Gajski, Tinkara Kranjčevič, Noelle Benje, Valentina Gerjevič in Maja Mirt Jakše

Levo in desno avtorici razstave Petra Gajski in Maja Mirt Jakše, mladi kustosinji Tinkara Kranjčevič in Noelle Benje ter ravnateljica Valentina Gerjevič

V četrtek, 2. 12., petek, 3. 12. in ponedeljek, 6. 12., sva s sošolko Noelle vodili predstavitev razstave ob 50-letnici naše šole. Predstavitev se je odvijala v zbornici, obiskalo pa nas je veliko oddelkov razredne in predmetne stopnje. Predstavili sva jima potek gradnje in obnove naše šole, na osrednji mizi pa je bilo veliko predmetov iz časa pred petdesetimi leti, slike vseh razredov skozi ta leta, starih učbenikov in učil, revij in tudi dva tipkarska stroja. Govorili sva tudi o prireditvi ob odprtju in uniformah pionirčkov. Ker živimo v 21. stoletju in smo na razstavi želeli prikazati tudi razvoj tehnologije skozi čas, smo med drugim imeli interaktivni kviz na velikem ekranu in zadnjo izdajo šolskega glasila Stopničke na tablici. Učenci so pokazali veliko zanimanja, brskali po starih slikah in iskali svoje učiteljice, nekateri tudi starše. Primerjali so tudi staro in obnovljeno šolo, ki jim je zelo všeč.

Tinkara Kranjčevič, 9. c
« Nazaj na seznam