Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava Nova doba gostuje v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu

Objavljeno: Sreda, 28.09.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
01_GBJ_NEW ERA_PLATEAURESIDUE_foto Jaka Babnik

Razstava Nova doba / New Era, PLATEAURESIDUE, Galerija Božidar Jakac, 2020, foto: Jaka Babnik

Razstava Nova doba / New Era, ki je bila v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki na ogled v letu 2020, trenutno gostuje v MSU - Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu, v sklopu dolgoročne izmenjave med institucijama. Razstava bo v Zagrebu na ogled do 30. oktobra 2022.  Kustos razstave je Miha Colner, koordinatorica pa Vesna Meštrić (MSU Zagreb).

Razstava Nova doba predstavlja dela treh umetnic in umetniške skupine iz Slovenije (Maja Smrekar, Robertina Šebjanič, Tanja Vujinović in tandem PLATEAURESIDUE), ki se v svojih ustvarjalnih praksah dosledno in dolgoročno posvečajo odnosu med človekom in naravo. Izbrana dela prinašajo globok premislek o človekovih intervencijah v naravno okolje in o trenutnem družbenopolitičnem in ekonomskem ustroju, ki temelji na principu rasti proizvodnje in potrošnje.
 
02_GBJ_NEW ERA_Robertina Sebjanic_foto Jaka Babnik

Razstava Nova doba / New Era, Robertina Šebjanič, Galerija Božidar Jakac, 2020, foto: Jaka Babnik


Razstava v dialog postavlja tematsko raznolika dela Maje Smrekar, Robertine Šebjanič, Tanje Vujinović in kolektiva PLATEAURESIDUE, ki se v svojih umetniških praksah s sredstvi vizualne umetnosti posvečajo aktualnim temam sodobnega časa. To so v prvi vrsti človekovo razumevanje okolja, potreba po kolonizaciji narave in analiza okoljskih politik, ki danes še vedno temeljijo predvsem na konceptu neskončne modernizacije. V zgodovini moderne in sodobne umetnosti so premisleki umetnikov o fenomenu naravnega okolja na ravni reprezentacije prisotni že vse od pojava industrijskih revolucij, a so v preteklih desetletjih nekateri umetniki prevzeli aktivnejšo vlogo in začeli svoje ustvarjalne prakse interdisciplinarno povezovati z znanostjo in drugimi polji družbenega delovanja. To usmeritev povzema tudi pričujoča skupinska razstava, ki predstavlja analitične in angažirane ustvarjalne odzive umetnic in umetnikov na aktualne teme kot so ekologija, posledice poseganja v prostor, razmerje med človeškim in nečloveškim, preseganje dualizma kultura-narava in prihodnost človeške vrste.
 
Istočasno se je v MSU – Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu odprla tudi razstava ikonične beograjske fotografinje Goranke Matić, umetnice in kronistke (pop)kulturnega dogajanja v Beogradu in nekdanji Jugoslaviji v 80. in 90. letih.
 
P. P./vir: GBJ Kostanjevica na Krki
« Nazaj na seznam
»