Časopis za pokrajino Posavje
20.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava ob 180-letnici prve pošte v Brežicah

Objavljeno: Petek, 04.12.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
180_let_prve_poste_brezice_priloznostna_znamka_in_zig (7)

Na ogled so tudi priložnostna znamka, žig in kuverta.

V Posavskem muzeju Brežice so v prostoru pred Viteško dvorano postavili razstavo ob 180-letnici prve pošte v Brežicah, ki so jo pripravili člani Društva zbirateljev Verigar Brežice Franjo B. Gregl, Vekoslav Krahulec, Gregor Avsec in Aleksander Rožman. Razstava je bila »simbolično« odprta 1. decembra, ravno na dan, ko je bila leta 1840 ustanovljena pošta v Brežicah, ki je imela prvi sedež v gradu.

180_let_prve_poste_brezice_priloznostna_znamka_in_zig (16)

Člani Društva zbirateljev Verigar Brežice in direktorica muzeja ob postavljeni razstavi

Ob tem so bili izdani tudi priložnostna znamka, žig in kuverta, katerih avtor je Krahulec in so del razstave (do 15. decembra jih lahko filatelisti in ostali, ki jih to zanima, dobijo tudi na pošti v Brežicah). Poleg tega so na ogled še filatelistični kolaž z brežiškimi starejšimi in novejšimi motivi na razglednicah, žigi brežiške pošte od njenih začetkov do danes ter stare kuverte, dopisnice in službene dopisnice z različnimi vrstami žigov (prvi žig je bil Rann).

Pred letom 1840 je v Brežicah obstajala nesamostojna nabiralnica pisem, ki je spadala k Slovenski Bistrici. Sprva so razmišljali, da bi poštno nabiralnico Brežice povezali z Zagrebom ali s Kostanjevico, vendar je bilo leta 1838 načrtovano, da Brežice postanejo samostojna nabiralnica, ki bi imela poštno povezavo do Celja. 1. decembra 1840 je cesarsko-kraljeva dvorna poštna uprava ustanovila poštna urada v deželnoknežjem mestu Brežice ter v trgu Podčetrtek v celjskem okrožju na Štajerskem.

Kot je poudarila direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj, so vedno veseli sodelovanja z brežiškimi Verigarji, tako tudi v tem primeru, ko so v muzej prišli z idejo, da bi obeležili obletnico prve pošte v Brežicah. »Zelo smo si želeli, da 1. december posvetimo tej obletnici, da pokažemo bogastvo in zgodbe, ki stojijo za žigi, znamkami, pismi, dopisnicami in razglednicami,« je dejala in omenila, da je za raziskavo o zgodovini brežiške pošte zaslužna njihova sodelavka zgodovinarka Maja Marinčič, ki si je pri raziskovanju pomagala z gradivom iz Društva zbirateljev Verigar Brežice, za prevod korespondenc v nemški pisani gotici pa so prosili Zgodovinski arhiv Celje, kjer jim je pri interpretaciji gradiva pomagal dr. Aleksander Žižek. Černelič Krošljeva je izrazila upanje, da bo ta razstava kmalu dostopna tudi javnosti, saj je postavljena v najbolj frekventnem prostoru brežiškega gradu. Postavljena bo kar nekaj časa in še dodatno predstavljena z različnimi obrazstavnimi programi.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

29.06.2020 | Sporočilo

Ribe na šolskih krožnikih