Časopis za pokrajino Posavje
14.10.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava ob stoletnici rojstva Alenke Gerlovič v Nacionalni galeriji Severne Makedonije

Objavljeno: Četrtek, 11.04.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Razstava ob stoletnici rojstva Alenke Gerlovič v Nacionalni galeriji Severne Makedonije
Zbrani vtisi o odprtju razstave v ponedeljek, 1. 4. 2019, v Mali stanici Nacionalne galerije Republike Severne Makedonije in tridnevnem gostovanju v Skopju govorijo o uspešnem gostovanju Posavskega muzeja Brežice s podporo Občine Brežice.

Zelo smo hvaležni za izjemno priložnost, da smo imeli možnost predstaviti se v Republiki Severni Makedoniji, kjer nas je v veliki meri gostil naš rojak prof. dr. Milan Jazbec, veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Severni Makedoniji, ter nam tako omogočil uspešno predstavitev dela bogatega opusa Alenke Gerlovič (1919—2010), častne občanke občine Brežice,
Razstava ob stoletnici rojstva Alenke Gerlovič v Nacionalni galeriji Severne Makedonije
predvsem pa pomembne donatorke Posavskega muzeja Brežice, ki v letu 2019 obeležuje 70-letnico delovanja. Le-to smo povezali s 100-letnico rojstva slikarke in tudi s 70-letnico Nacionalne galerije Republike Severne Makedonije v letu 2018.

Razstavo z izborom del je zasnovala kustosinja Posavskega muzeja Brežice, umetnostna zgodovinarka Oži Lorber, ki je pripravila predstavitvena besedila obeh razstavnih panojev (slovenski in makedonski jezik) in publikacijo razstave (makedonski, slovenski in angleški jezik), kjer so objavljena predstavitvena besedila in reprodukcije izbranega razstavnega gradiva, skic in risb Alenke Gerlovič. Grafična gradiva je oblikovala Polona Zupančič, jezikovni pregled je opravila Alenka Cizel, prevoda sta prispevali, angleškega Mateja Žuraj, makedonskega Viktorija Blazheska, Makedonka, ki je opravila del izobraževanja v Sloveniji. Pri organizaciji in izvedbi je nepogrešljivo delo opravilo Veleposlaništvo RS v RSM na čelu z že omenjenim veleposlanikom in sodelavkama Urško Potočnik, diplomatko za politične zadeve, pooblaščeno ministrico in Saro Ajdini ter naši gostitelji, kustosinja Nacionalne galerije RSM Maja Krstevska in direktorica dr. Dita Starova Querimi s sodelavci. Finančno je projekt podprlo Ministrstvo za kulturo RS, skupaj z Občino Brežice in vsemi sodelujočimi ustanovami.

Pomembno in izjemno odgovorno delo sta opravila sodelavca Aleš Vene, vodja konservatorsko-restavratorske delavnice in Davorin Prah, konservatorski-restavratorski tehnik, ki sta poskrbela za transport razstave in za postavitev, ki je bila zaradi racionalizacije gostovanja izvedena dopoldne 1. 4. 2019. Odprtje s predstavitvijo razstave risb z izbranimi deli, ki jih je slikarka Alenka Gerlovič ustvarila med letoma 1953 in 1957 v Skopju in predvsem v Ohridu in Strugi, se je odvilo istega dne ob 18. uri. Bogata donacija in spominsko leto Alenke Gerlovič (17. 9. 1919 – 9. 12. 2010) sta spodbudila gostovanje z izbranimi deli, med katerimi je mnogo figuralnih motivov žena v nošah in mož, otrok iz makedonskih vasi in ciganskih četrti. Pogosti so motivi živali, ki jih je risala na živinskih sejmih in tržnicah, vabila pa jo je tudi makedonska krajina, ki jo je v risbah vedno znova upodabljala. Vsa realnost, ki jo je umetnica reducirala v like, se je povezala v upodobitve enovitih in čistih likovnih celot. Med njimi je v zgodnjih makedonskih risbah največkrat izbran motiv obraza, figur žena in otrok. Mnogokrat se je posvečala makedonski noši, ki jo je posebej prevzela in očarala. Akademsko začrtan likovni princip risbe je pozneje nadomestila z jasno, konstruktivno črtno risbo in prešla k ubrani stilizaciji in abstrahiranju. Takšne so risbe s tušem z motiviko žanrskih figur in vedut z likovno pretehtano kompozicijo, z linijami, ki se nizajo v ravnih, shematično značilnih linijah in združujejo preprostost in veličastje hkrati.

Razstava bo v Mali stanici v Skopju odprta do 15. 4. 2019. Skupaj z Veleposlaništvom RS bomo poskrbeli še za gostovanje do druge polovice julija, ko se sodelavci PMB skupaj z vsemi, ki si to želite odpravljamo na strokovno ekskurzijo v Republiko Severno Makedonijo po poti Alenke Gerlovič, torej od 22. do 26. julija 2019 v Skopje, Strugo in Ohrid (več info: bostjan.kolar@pmb.si). Poleti, tako kot je obiskovala Makedonijo tudi Alenka Gerlovič, bomo tudi mi spoznali del njene Makedonije ter se poklonili njenemu delu tam, kjer je rada in neutrudno ustvarjala.

Pripravili:
Alenka Černelič Krošelj
Oži Lorber
 
« Nazaj na seznam