Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava Plečnikovih dunajskih risb v Knjižnici Brežice

Objavljeno: Četrtek, 20.01.2022    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Razstava_Plečnik 1

Razstava v Knjižnici Brežice

K počastitvi Plečnikovega leta ob 150. obletnici mojstrovega rojstva je Knjižnica Brežice pristopila z razstavo njegovih dunajskih risb, objavljenih v istoimenski publikaciji.

Arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) je s svojimi deli zaznamoval tri srednjeevropska mesta: Dunaj, Prago in Ljubljano. Bivanje v prestolnici dvojne monarhije in evropskem umetnostnem središču obenem pomeni zanj čas študija, umetniške dozorelosti in prvih realizacij. Dunajska doba časovno zajema obdobje od leta 1894 do 1911 ter sovpada z iskanjem nove arhitekturne govorice tako pri njegovih sodobnikih kot pri njem osebno. Razstavljene risbe nazorno prikazujejo razvoj umetnikovega izvirnega sloga, za oblikovanje katerega je bilo odločilno študijsko potovanje po Italiji (1898–1899), kjer se je navdušil nad prvinami in principi klasične arhitekture. S pomočjo dunajskih risb lahko spremljamo, kako je Plečnik secesionistične linije sčasoma prevedel v dramatični ekspresionizem in tudi že nakazal lastni slog, ki ga opredeljuje prizadevanje za snovanje »večnostne arhitekture«.

Razstava je na ogled na strokovnem oddelku knjižnice od četrtka, 20. januarja, do konca meseca februarja 2022. Razstavljene risbe dopolnjujejo jedrnati opisi, do katerih dostopate s skeniranjem QR-kode na stojalih.

Dr. Dejan Pacek, Knjižnica Brežice
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

19.05.2020 | Oglas

Igrače

12.09.2019 | Redakcija

Solatarska ciza z Drnovega