Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava portretov Kristijana Češka v krški Qlandii

Objavljeno: Četrtek, 20.10.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
_DSC0768-1

Kristijan Češek se predstavlja s svojimi realističnimi portreti v Qlandii Krško.

V Qlandii Krško je do konca novembra na ogled postavljena razstava mladega ustvarjalca portretov Kristijana Češka, med njimi tudi njegov znameniti portret Jima Carreya.

Kot je za naš medij in časopis povedal avtor razstave Kristijan Češek, o katerem smo v našem mediju že poročali, razstava portretov nosi naslov »Vizualna podoba osebne rasti«. Gre za portrete večinoma znanih oseb v grafitni in mešani tehniki, avtor včasih uporablja tudi oglje ter pastel.

_DSC0829-1

Znameniti Češkov portret ameriškega igralca Jima Carreya

»Kot otrok sem bil navdušen nad svinčnikom in papirjem, s tem pa sem nadaljeval in vse skupaj razvijal, tako da sem sčasoma prišel do realističnih portretov,« je razložil Kristijan, ki je imel pred nekaj leti prvo otvoritveno razstavo v Kulturnem domu Krško.

»Moja zgodba se je začela z dvomi in strahom, ki sem jih imel od otroštva premnogo. Videl sem samo ovire in zaradi strahu odnehal, še predno sem začel. Raje sem se umaknil, kot da bi se soočil s situacijo. Nekega dne pa sem se postavil pred dejstvo ali bom ta strah, ki me ovira, nosil celo življenje ali pa se ga bom znebil. Tako sem se soočil in spremenil svoj pogled na življenje. Strah je postal izziv, ki je v meni zbudil tekmovalnost na vseh področjih,« je še poudaril Kristijan.

34-letni umetnik sicer prihaja iz okolice Krškega, po izobrazbi je magister inženir tehnične smeri, a vendar, kot pravi sam, ne deluje v okviru svojega poklica, temveč se raje posveča umetniškemu ustvarjanju, ker ga to bogati in navdihuje. »Na ta način se lahko bolje izražam, saj menim, da je kreativnost ena najpomembnejših stvari v mojem življenju. To je tisto pravo za dušo. Z ustvarjanjem sledim sebi in poslušam sam sebe,« je še povedal mladi umetnik.

Kristijan je še izpostavil, da mu en portret vzame približno od 20 do 40 ur, ustvari pa ga na podlagi fotografije, pri čemer je izredno pozoren na detajle, da se približa skrajnemu realizmu, kot pravi sam. »Na ta način portret najlaže predstavi čustva in karizmo portretiranca oziroma portretiranke,« je še razložil.

Kot zanimivost velja še izpostaviti, da je mladi umetnik ustvaril tudi realističen portret Blaža Švaba, voditelja ter glasbenika, ki mu ga je osebno predstavil kar v oddaji Slovenski pozdrav, nad čemer je bil Švab več kot navdušen.

»Rad bi se zahvalil osebju Qlandie Krško, natančneje Sergeji Bogovič, ki mi je omogočila to priložnost, za pomoč pa bi se zahvalil tudi predsednici Društva likovnikov Krško – OKO Branki Benje ter vsem, ki mi tako ali drugače stojijo ob strani ter me podpirajo,« je ob koncu še dejal Kristijan Češek.

Več o Kristijanovih delih pa lahko najdete na njegovi lično izdelani spletni strani: www.krisarts.si

A. K., foto: Petra Kic
« Nazaj na seznam
»