Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava ročnih del v šolskem prostoru

Objavljeno: Petek, 17.06.2022    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
Razstava rocnih del OS Raka  (53)

Mojca Kocjan Žibert na OŠ Raka vodi ustvarjalen ročnodelski krožek …

Na OŠ Raka je v ponedeljkovem popoldnevu, 13. junija 2022, potekal zelo zanimiv dogodek. Učenci 3., 4.a in 4.b ter 6.a in 6.b razreda so pod mentorstvom učiteljice Mojce Kocjan Žibert pripravili za starše ter krajanke in krajane prireditev z razstavo ročnih del, ki so nastala v okviru razširjenega programa RAP (Ustvarjamo in šivamo, Vezenje in tradicija doma).

Pred odprtjem razstave so se na prikupni prireditvi predstavili učenke in učenci, ki so v šolskem letu 2021/2022 obiskovali omenjeni razširjeni šilski program RAP (tretješolci in četrtošolci so šivali in ustvarjali pri dejavnosti Ustvarjamo in šivamo, šestošolci so vezli in šivali ter ustvarjali v okviru dejavnosti Vezenje in tradicija doma). Nastopajoči so predstavili svoj pogled na ustvarjalno delo in lep kulturni program dodatno popestrili z igranjem na harmoniko, s katero ohranjajo tradicijo doma. Pokazali so, da uspešno sodelujejo in nastopajo na več različnih področjih.

Razstava rocnih del OS Raka  (67)

… in ob zaključku šolskega leta vedno skupaj z učenkami in učenci pripravi v šolskih prostorih razstavo s krajšim kulturnim programom.

Ker je učiteljica Mojca Kocjan Žibert članica Društva za razvoj podeželja in turizma Rovišče, je povabila člane na prireditev z ogledom razstave. O delovanju društva je spregovoril tudi predsednik DRPT Franci Žibert. Izpostavil je vsakoletno Božičkovo obdarovanje otrok, pri čemer gospa Mojca že nekaj let vodi delavnico. Sodeluje z idejo, pripravo materiala in izvedbo šivanja unikatnih igrač, ki jih Božiček podari roviškim otrokom.

Ob zaključku kulturnega dela, v katerem je navzoče pozdravila ravnateljica šole Nina Pirc, so se učenci zahvalili svoji mentorici za njeno prizadevno delo s prekrasnim šopkom rož.

Razstava rocnih del OS Raka  (22)

Razstavljena ročna dela so prava paša za oči, a ne samo to – izdelki so tudi uporabni, ko je na primer podloga za računalniško miško ...

Sledil je drugi del. Mentorica je popeljala učence in starše v galerijo šole, kjer so si ogledali prečudovito razstavo. Ravnateljica je skupino obiskovalcev najprej popeljala po šoli, da so si pod njenim vodstvom ogledali lepo urejene prostore, nato so si skupaj ogledali še razstavo.
Razstava rocnih del OS Raka  (167)

... ali kazalka za knjige.

Izdelki so navdušili z unikatnostjo, raznovrstnostjo in urejenostjo. Med njimi so bili prikupni skandinavski palčki, gnome, podloge za računalniške miške, sovice kot etuji za telefone, kazalke za knjige, lončki za bombone, vaze iz steklenic, blazinice za šivanke, vezeni prtički na platnu in še marsikaj.

Čestitke učencem in njeni mentorici za celoletno delo in zahvala za negovanje kulturne dediščine oziroma tradicije.

Franci Žibert, foto: F. Ž., S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»