Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava Silvana Omerzuja tudi na gradu Rajhenburg

Objavljeno: Ponedeljek, 21.09.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
rajhenburg-omerzu (4)

Ena izmed znamenitih Omerzujevih lutk na razstavi

V sklopu vsebinsko zanimivega in pestrega programa, ki ga letošnjo jesen pripravlja Kulturni dom Krško, je na gradu Rajhenburg v Brestanici v petek, 18. septembra, potekalo slavnostno odprtje razstave domačina Silvana Omerzuja.

Gre za retrospektivo, ki je postavljena ob bok razstavi v Kostanjevici v Galeriji Božidar Jakac. Razstava je obiskovalcem na ogled v okroglem stolpu gradu.

Večer se je pričel z nastopom saksofonista in skladatelja Vaska Atanasovskega, ki se je predstavil z dvema avtorskima skladbama na sopran saksofonu in kasneje na prečni flavti.
rajhenburg-omerzu (21)

Likovni umetnik, gledališki režiser in lutkar, Brestaničan Silvan OmerzuOdprtje razstave je s toplo besedo spretno povezovala dr. Helena Rožman, prof. zgod. in univ. dipl. etnologinja, doktorica znanosti s področja arhitekture ter muzejska svetovalka, ki je uvodoma povedala, da je bila leta 1977 na gradu Rajhenburg prva razstava Silvana Omerzuja.

Po uvodu je Rožmanova besedo predala direktorici kulturnega doma Krško Darji Planinc, ki je zbrane takole nagovorila: »Hvaležna sem vsem tukaj zbranim, ker ste si vzeli čas za umetnost in kulturo ter za Silvana Omerzuja – prisrčno dobrodošli doma, Silvan.«
Planinčeva je še izpostavila, da je razstava odprta do 8. februarja. »Silvan Omerzu je naš domačin, Brestaničan, z veseljem smo predstavili njegovo ustvarjanje, sicer pa se v Kulturnem domu Krško trudimo ustvarjati dober program tudi v teh časih,« je svoj govor zaključila Planinčeva.

Na oder je bil kot naslednji povabljen dr. Blaž Lukan, avtor ene od uvodnih študij v katalogu razstave, ki je zgoščeno in slikovito predstavil Omerzujevo retrospektivo, njegov slog in povedal več o njegovem ustvarjanju: »Silvan Omerzu uspešno deluje na dveh področjih, gre za celostnega avtorja, ki je izredno avtorski, saj sam izdeluje lutke in nato igro še zrežira, kar je neke vrste logičen nasledek želje po celovitem avtorstvu.«

O znamenitih Omerzujevih lutkah pa je Lukan povedal takole: »Ko je lutka pri miru, izžareva največji potencial življenja; gre za statičnost, poglobljenost vase, stik lutke z lastno substanco.«

Omerzujeva lutka naj bi po Lukanovih besedah odražala »zunanjost, svet okrog sebe, eksterno obrne v interno, gre za eksplozijo forme v implozijo vsebine, pri čemer različni tipi lutk prikazujejo različen odnos do sveta«.

Lukan je izpostavil, da Omerzu na eni strani izdeluje marionete praznega pogleda, ki je obrnjen navznoter, na drugi strani pa tudi groteskne figure, ki odražajo obešenjaški humor, grotesko. »Gre torej za razkol med intimno vero in avtentičnim dvomom,« je še poudaril Lukan.

Svoje razmišljanje pa Lukan zaključi z naslednjimi besedami: »Omerzu je poznan tudi po t.i. estetski demokraciji, pri čemer so vsi tipi nosilci enakopravne misli, njegove figure pa lahko primerjamo s slavnim Rodinovim Mislecem.«

Po zgoščeni predstavitvi Omerzujevih del in njegovega sloga pa je nastopil čas za svečano odprtje razstave. Goste je pozdravil mag. Miran Stanko, župan občine Krško, ki je spregovoril o lepoti življenja v najširšem kontekstu: »Življenje je nepredvidljivo, zato ga raziskujemo. Za Silvana Omerzuja je to velik izziv, njegova vrnitev domov pa prinaša vznemirjenje in zajetno bisago del, zato mu v imenu Občine Krško izražam dobrodošlico in razglašam razstavo uradno za odprto.«

Rožmanova je ob koncu še podala navodila skladno s priporočili uradnih inštitucij, in sicer je dejala, da si razstavo zaradi trenutnih ukrepov in razmer lahko ogleda največ 5 oseb naenkrat. Nato pa je vse zbrane še prijazno povabila na manjšo pogostitev v atriju gradu.

Omeniti še velja, da so ob odprtju razstave obiskovalci lahko kupili obsežen katalog na skoraj 170 straneh, ki podrobneje predstavi Omerzujevo retrospektivo tudi preko pisane besede in profesionalnih fotografij.

A. K.
« Nazaj na seznam