Časopis za pokrajino Posavje
17.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava Tanje Plevnik – To je življenje

Objavljeno: Torek, 03.07.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
1-DSC01288

Tanja Plevnik

V prodajalni s konopljinimi izdelki v Brežicah je slikarka Tanja Plevnik postavila na ogled slikarsko razstavo z naslovom »To je življenje«, kjer je na ogled 14 oljnih platen.

Avtorica Tanja Plevnik je profesorica likovne umetnosti in magistra filozofije in teorije vizualne kulture. Predstavila se je že na 17 samostojnih slikarskih in fotografskih razstavah, vsaj toliko predstavitev pa beleži tudi na skupinskih. Bolj od belih galerijskih prostorov jo privlačijo takšni s patino, kjer nekako vibrira duša prostora. Leta 2000 se je predstavila z razstavo Pisava, pasteli, platna v tedanji kavarni Amarcord in leta 2011 v Mestni hiši s Fotografskimi prividi – variacije za orkester in gozdno svetlobo. Piše in prevaja poezijo, objavlja eseje, kritike in aktivistična besedila. Rada ima trenutke brezčasja in druženje z literarnimi in filozofskimi deli, pa tudi odprte pogovore ob kavi ali čaju s prijatelji.

1-DSC01292
Kot že rečeno, tokratna razstava nosi naslov C'est la vie – To je življenje, in to rečemo takrat, ko se nam zdi, da se stvari dogajajo brez naše volje, ki so močnejše od nas. In takrat lahko razumemo to francosko frazo dobesedno – da, to je življenje. Ob omenjeni predstavitvi Tanje Plevnik je umetnostna zgodovinarka Alenka Černelič Krošelj povedala, da je razstava sestavljena iz dveh delov umetniškega življenja – ob sprehodu po slikah nas najprej posrkajo odtenki rdečih barv, različni izrezi figur v različnih kompozicijah pa odstirajo zgodbe samote, dvojine, trojice in množice, ki se kot senca ali pa breme nalaga v ozadju. Vsak pogovor, ki je ustvarjen v izbranem trenutku, nagovarja gledalca drugače, skupno je morebiti samo vzdušje, ki ga lahko opredeljujemo z različnimi občutki, spodbujenimi z malo daljšim pogledom in razmislekom. Drugi del razstave so dela iz obrnjenega sveta, ki ga ni mogoče napovedati in usmerjati. Spremenijo se barve, spremenijo motivi, pojavijo se besede. Rdeči odtenki so še prisotni, a nimajo več prave moči.

Janko Pirc je izrazil zadovoljstvo, da je lahko podprl razstavo umetnice Tanje Plevnik, Hana Lopatič pa je odprtje polepšala z občutenim glasbenim vložkom.

N. J. S.
« Nazaj na seznam