Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstava v Mosconovi galeriji

Objavljeno: Sreda, 25.11.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Mosconova galerija, razstava Grad 2020 (35)

V prvem razstavnem prostoru Mosconove galerije na sevniškem gradu so dela nagrajenih avtorjev XX. sevniškega likovnega shoda ...

V času epidemije širjenja koronavirusa so vrata kulturnih ustanov zaprta, a to ne pomeni, da se za štirimi stenami ničesar ne dogaja.

V Mosconovi galeriji na sevniškem gradu so na ogled likovna dela 46 ustvarjalk in ustvarjalcev iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Avstrije, ki so sodelovali na letošnjem junijskem jubilejnem že XX. likovnem shodu Grad 2020. Mentor shoda Rudi Stopar je za letošnje virtualno likovno ustvarjanje izbral dve temi, in sicer »Navdih v senci korone« in »Oblaki nad mojo streho«, likovniki pa so lahko ustvarjali tudi po lastni svobodni izbiri.

Mosconova galerija, razstava Grad 2020 (27)

... Grad 2020, kjer je tudi edina skulptura posavskega ustvarjalca.

»Tokratna razstava je v marsičem posebna. Nastajala je v jubilejnem 20. letu, na prehodu v novo ustvarjalno desetletje in v spletni različici, kar pa ni razlog, da ne bi ostali povezani tudi v teh časih, čeprav se ne moremo osebno družiti z avtorji, saj so le-ti svoja dela v mesecu juniju zaradi neugodnih epidemioloških razmer ustvarjali v domačem okolju,« pove organizatorica shoda in vodja JSKD OI Sevnica Katja Pibernik ter doda, da so na dosedanjih likovnih shodih, ki so se vedno odvijali v grajskem okolju sevniškega gradu, sodelovali trije mentorji – akademski slikar in srednješolski profesor likovne umetnosti Alojz Konec, slikarka Jerca Šantej ter vsestranski besedni in likovni ustvarjalec Rudi Stopar.

NAGRAJENI USTVARJALCI IN USTVARJALKE

Tako kot že nekaj preteklih let je 5-članska komisija nastala likovna dela ocenila ter za prvakinjo XX. mednarodnega sevniškega likovnega shoda izbrala Judito Rajnar iz Šentvida pri Stični za njeno risbo s svinčnikom Gugalnica. Mlada prvakinja shoda v kategoriji Mladi avtor od 15 do 20 let je vnovič postala Krmeljčanka Nina Gole, ki je naslikala sliko Upanje v mešani tehniki (v mesecu novembru se svojo sliko z lanskega likovnega shoda predstavlja tudi v grajskem oknu Radogost). Prejemniki srebrne plakete so Gianni Padula iz Italije za triptih Sestre, Andrej Pinterič Z Mosteca pri Dobovi za kiparsko delo Skulptura iz plinobetona in slikar Janez Klavžar iz Brežic. Ostali sodelujoči so prejeli bronaste spominske plakete.

Iskrene čestitke in še mnogo plodovitih ustvarjalnih umetniških del.

S. R.

#povzujemoposavje
 
« Nazaj na seznam