Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razstavile vezenine, ki so jih našle v babičinih skrinjah

Objavljeno: Sobota, 29.09.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
kostanjevica-vezenine (43)

Izdelke za razstavo so zbrale članice DPŽ Pod Gorjanci.

V OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki so v petek zvečer v okviru letošnjih dnevov evropske kulturne dediščine odprli razstavo vezenin z naslovom »Iz babičine skrinje«.

V Kostanjevici se že vrsto let pridružujejo dogodkom ob dnevih evropske kulturne dediščine, letos, ko potekajo pod geslom »Kjer preteklost sreča prihodnost«, pa so pri tem združili moči osnovna šola, Društvo podeželskih žena Pod Gorjanci, občina in kostanjeviška enota Valvasorjeve knjižnice Krško, je povedala vodja omenjene enote Alenka Žugič Jakovina. Da je Kostanjevica ena sama dediščina, česar se je treba vsak dan zavedati in to ohranjati, je menila ravnateljica šole Melita Skušek,
kostanjevica-vezenine (30)

Šolska gledališka skupina je uprizorila predstavo o vilah Čestitkah.

in dodala, da so na šoli letos v ospredje postavili legende o Kostanjevici in okoliških krajih. Šolska gledališka skupina je nato predpremierno uprizorila predstavo o vilah Čestitkah, eni najbolj znanih legend v teh krajih.

Osrednja točka večera pa je bilo odprtje že omenjene razstave vezenin. V kostanjeviški knjižnici se namreč že deset let ob četrtkih srečuje skupina okoli desetih ljubiteljic ročnih del, med katerimi so tudi članice DPŽ Pod Gorjanci, ki skupaj kvačkajo, pletejo in vezejo, vsako leto pa svoje izdelke predstavijo na razstavi. Tokratna razstava je njihov prispevek k vodilni temi letošnjih dni kulturne dediščine, saj so v babičinih skrinjah in omarah v okoliških vaseh zbrale skupno okoli 50 predmetov, od stenskih prtov, prtičev za žegen in miz do prevlek za blazine, stenskih obešank za glavnike in vžigalice ter brisač z vezeninami. Prevladuje predvsem cvetlična motivika, pojavljajo pa se tudi prizori domačega življenja, pa tudi motivi živali in nabožna tematika. Napisi na njih vsebujejo različne nasvete in tudi hudomušne verze.

O vezenju kot delu nesnovne dediščine je spregovorila etnologinja in kulturna antropologinja Anita Radkovič iz Mestnega muzeja Krško. Kot je dejala, je bilo vezenje nekoč rokodelska dejavnost, s katero so se ukvarjale ženske na podeželju. Izdelovale so predvsem uporabne predmete za vsakdanjik in praznik, vezenine so bile spremljevalke številnih šeg in navad, največji del vezenin na podeželju pa je nastajal za potrebe nevestine bale. Vezenje je bilo tudi na področju Posavja  zelo razširjena rokodelska dejavnost. Motivika vezenin je bila zelo različna in odvisna od njihove uporabe, različne so bile tudi metode dela oz. vezilne tehnike. »Tudi v današnjem času je vezenje ena od dejavnosti, s katero se v prostem času še vedno ukvarjajo predvsem ženske, čeprav se najdejo tudi izjeme. Danes je premalo poudarka na sodobnih vezeninah. Ker  sta kultura in način bivanja drugačna kot nekoč, je tradicionalnih vezenin v sodobnih stanovanjih manj ali pa jih sploh ni. Ravno zaradi tega so možnosti ustvarjanja in individualnih pristopov na področju sodobnih vezenin velike,« je dejala Radkovičeva in dodala, da se z vezenjem vse pogosteje ukvarjajo mlajše generacije, ki ga vključujejo v sodobno oblikovane okrasne in uporabne izdelke, modne dodatke, različne spominke itd. Zaključila je z upanjem, da bo pričujoča razstava v gledalcih zbudila željo in nostalgijo po odpiranju babičinih skrinj.

Zadovoljstvo, da so na tak način prispevale k ohranjanju dediščine, je izrazila tudi predsednica DPŽ Pod Gorjanci Anica Žugič, in prav tako pozvala k brskanju po starih skrinjah in omarah, v katerih se skriva še veliko dragocenega. Ob ogledu razstave je zapel društveni pevski zbor.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»